Статті

Три каверзні запитання від поліції, що ставлять водія на межу штрафу: як відповідати на провокацію

Спілкування з патрульними поліцейськими практично для будь-якого автомобіліста пов’язане з тривожністю і стресом. Багато в чому це пов’язано з ризиком отримати штраф або ще більш суворе покарання за порушення ПДР. Іноді інспектори не можуть пред’явити водієві суттєві претензії і починають відкрито провокувати їх на визнання провини у вчиненні того чи іншого проступку. «Твоя МАШИНА» поспілкувалася з юристами, які звернули увагу на три типові каверзні запитання від поліцейського, неправильна відповідь на які загрожує керманичу неприємностями.

Читайте також:

Врятує вас від штрафу: майже в кожному новому автомобілі є легальний радар-детектор

Майже 70 000 гривень штрафу та позбавлення прав: де заборонено курити за кермом автомобіля

«Пили вчора?»
Запитання з підступом має застати автомобіліста зненацька. Начебто нічого страшного в тому, щоб випити вчора немає, головне, що сьогодні ви вже тверезий. Однак мало хто з автомобілістів замислюється в такій ситуації, що алкоголь може зберігатися в організмі понад добу, тож є висока ймовірність того, що алкотестер покаже невтішний для водія результат.

Юристи рекомендують завжди відповідати на таке запитання негативно, щоб не мати проблем. При цьому мало просто правильно відповісти, важливо демонструвати впевненість у своїй відповіді, оскільки інспектори часто дивляться на реакцію співрозмовника і легко розпізнають за нею брехню. Якщо вони зрозуміють, що ви не брешете, то навряд чи стануть возитися з вами далі й одразу відпустять.

«Куди поспішаєте?»
Запитання вже містить у собі приховане звинувачення водія в перевищенні швидкості. Прийнявши цю лінію розмови, водій ніби сам погоджується, що порушив і починає виправдовуватися. Насправді будь-які виправдання, найімовірніше, вже не матимуть значення. Хіба що ви скажете, що почуваєтеся зле і їдете в лікарню чи аптеку по ліки. Але здебільшого інспектор усе ж таки почне «качати» ситуацію на свій бік.

Юристи рекомендують не піддаватися на провокацію і не відповідати безпосередньо на каверзне запитання, а поставити поліцейському зустрічне запитання, на якій підставі він дійшов такого висновку і які докази має в своєму розпорядженні. Як відомо, перевищення швидкості поліція може зафіксувати лише за допомогою сертифікованого обладнання.

«Де працюєте?»
Ще одне запитання з підступом, метою якого може бути розпитування для заповнення протоколу про порушення ПДР, або спроба інспектора з’ясувати соціальний статус і матеріальне становище водія. І тут важливо бути гранично уважним. Є ймовірність, що поліцейський не стане штрафувати за дріб’язкове порушення простого роботягу з мінімальним доходом або навпаки почне докопуватися, якщо зрозуміє, що має справу з банкіром або підприємцем. За замовчуванням інспектору не потрібно знати про вас нічого, окрім анкетних даних, тому краще чемно перепитати в нього, навіщо йому ці відомості і, за можливості, ігнорувати відповіді на це запитання.

Recent Posts

Водіям розкрили важливу додаткову функцію ременів безпеки: її варто знати кожному

Ремені безпеки є одним із найважливіших елементів захисту в автомобілі, і їх правильне використання може…

18.09.2024

Мало хто про неї знає: яка прихована функція в автомобілі рятує водіїв від халепи на нічній дорозі

Кожному водієві відома ситуація, коли яскраве світло фар автомобілів, що їдуть позаду, заважає керувати автомобілем…

18.09.2024

Навіщо досвідчені водії вішають у гаражі тенісний м’яч

Сучасні автомобілі, хоча й оснащені численними технологіями, як-от камери заднього виду і парктроніки, як і…

18.09.2024

Обкатка нових гальм: коли вона потрібна і навіщо

Гальмівна система - одна з найважливіших частин автомобіля, від якої безпосередньо залежить безпека на дорозі.…

18.09.2024

Автомобіль-потопельник: як зрозуміти, чи підлягає він відновленню

На українському авторинку час від часу можна знайти автомобілі, які постраждали внаслідок стихії або просто…

18.09.2024

Водій отримав 58 000 000 гривень штрафу за перевищення швидкості: у чому причина

Американець Коннор Като назавжди запам'ятає урок правосуддя, який йому було піднесено після порушення швидкісного режиму…

18.09.2024