Статті

Водіям розкрили важливу додаткову функцію ременів безпеки: її варто знати кожному

Ремені безпеки є одним із найважливіших елементів захисту в автомобілі, і їх правильне використання може суттєво зменшити ризик отримання травм як водієм, так і пасажирами. Однак мало хто усвідомлює, що ремені безпеки можуть не тільки врятувати життя під час аварії, а й виявитися корисними після неї.

Читайте також:

Штраф 425 гривень: кому з українців потрібно терміново замінити водійські права

Не робіть так: одна небезпечна помилка, якої українські водії часто припускаються на перехресті

Механіки обожнюють ці шість помилок водіїв: завдяки їм, у них завжди є робота

Основна роль пасків безпеки полягає в тому, щоб утримувати пасажирів на місці під час аварії та запобігти їхньому зіткненню з різними частинами інтер’єру автомобіля – лобовим склом, приладовою панеллю або рульовим колесом. Під час зіткнення автомобіль раптово зупиняється, але тіло людини продовжує рухатися з тією ж швидкістю, що й автомобіль до удару. Ремені безпеки розподіляють силу цього раптового уповільнення по тілу, тим самим знижуючи ймовірність важких травм, таких як переломи кісток або пошкодження внутрішніх органів.

Ремені безпеки також забезпечують правильне положення пасажира, що дозволяє іншим системам безпеки автомобіля, таким як подушки безпеки, працювати максимально ефективно. Якщо пасажир не пристебнутий, подушки можуть виявитися не тільки неефективними, а й небезпечними. Наприклад, при недотриманні правил використання ременів, подушка безпеки може розвернутися занадто пізно, в результаті чого пасажир вдариться об неї до того, як вона встигне надутися.

Сучасні технології в конструкції ременів безпеки
Модернізація ременів безпеки не зупиняється на базовому рівні. Чимало сучасних автомобілів обладнано ременями з переднатягувачами та обмежувачами навантаження. Переднатягувачі автоматично затягують ремені під час зіткнення, утримуючи пасажира в максимально безпечному положенні. Обмежувачі навантаження, своєю чергою, зменшують тиск ременя на грудну клітку, знижуючи ризик ушкоджень грудної клітки та ребер.

Крім того, в деяких моделях автомобілів вже застосовуються ремені з вбудованими подушками безпеки. Ці системи запускаються практично миттєво, ще до спрацьовування традиційних подушок, створюючи більш м’яку і безпечну взаємодію між тілом пасажира і ременем. Такі інновації можуть істотно знизити навантаження на тіло під час аварії, особливо в зонах контакту з ременем, таких як груди і плечі.

Ремені безпеки як засіб порятунку після аварії
Однак не тільки під час аварії ремені безпеки можуть виявитися незамінними. Одним із менш відомих фактів є те, що металева пряжка ременя безпеки може бути використана для порятунку після аварії. У ситуаціях, коли двері автомобіля блокуються і відчинення їх стає неможливим, пряжку можна використати для розбивання скла і виходу з машини. Це може бути вкрай важливо, наприклад, якщо автомобіль загорівся, потрапив у воду або заблокований будь-якою перешкодою.

Хоча в автобусах і поїздах для цих цілей встановлено спеціальні аварійні молотки, в легкових автомобілях такі пристрої рідко присутні. Тому використання пряжки ременя безпеки може стати рятівним рішенням у критичних ситуаціях, коли кожна секунда на вагу золота.

Recent Posts

Три помилки під час прогрівання двигуна, яких припускаються всі водії

Незважаючи на те, що сучасні двигуни і мастила для них виробляються так, що прогрів стає…

19.09.2024

Яка марка автомобілів найпопулярніша в Україні: їй віддають перевагу майже у всіх регіонах

Стало відомо, автомобілі якої марки в Україні воліють імпортувати найчастіше. Тільки у двох регіонах більш…

19.09.2024

Розкрито нову суттєву перевагу електромобілів над бензиновими авто: у чому вона полягає

Міністерство енергетики США та американське Агентство з охорони довкілля провели власне дослідження, в рамках якого…

19.09.2024

За крок до ДТП: названо типові помилки водіїв у заторах

Жителі великих міст змушені регулярно опинятися в дорожніх заторах, що створює ризик не тільки втратити…

19.09.2024

Чому категорично не можна глушити двигун одразу після зупинки

Атмосферні двигуни вважаються набагато надійнішими, ніж турбовані, однак і вони мають один серйозний недолік. Досвідчений…

19.09.2024

Як дорого продати автомобіль з пробігом: досвідчений перекупник дав кілька порад

Рано чи пізно кожен автомобіліст стикається з необхідністю заміни автомобіля. При цьому старий автомобіль краще…

19.09.2024