Статті

У машині пахне горілим: що робити водієві в подібній ситуації

Найгірший запах, який водій може відчути у своєму автомобілі – запах гару. При цьому багато автомобілістів просто не знають, як діяти в такій ситуації і просто впадають у паніку. Експерти «РБК-Україна» дали керманичам низку важливих рекомендацій у зв’язку з цим.

Читайте також:

Шість фраз, які видають перекупа під час продажу автомобіля

Обов’язковий техогляд автомобілів в Україні: кому необхідно пройти до кінця року

Штраф – 510 гривень: якої осінньої помилки припускаються українські водії

Треба розуміти, що в кожному автомобілі є ціла низка речей, які можуть загорітися. Це і паливо, і мастила, і проводка, і гума, і деякі деталі оздоблення салону… Запахи гару можуть виділяти також гальмівні колодки, шини і накладки дисків зчеплення. У будь-якому разі за появи подібних ознак панікувати не варто – це просто нічим вам не допоможе.

Експерти звертають увагу, що найчастіше ваші побоювання щодо запаху диму є перебільшеними, оскільки зазвичай його тягне з вулиці – від багаття, глушника авто, що проїжджає повз, або інших побутових джерел. Але якщо запах стійкий і зберігається якийсь час, то причина, найімовірніше, в автомобілі.

У подібній ситуації потрібно негайно зупинити машину в безпечному місці, але капот не поспішайте відкривати. Автомобіль потрібно відразу оглянути зовні на предмет вогнища загоряння або задимлення. Якщо його знайдено, потрібно відшукати і підготувати до застосування вогнегасник, а також ковдру, плед, велику куртку або інші підручні речі, якими можна гасити полум’я. Одночасно з цим потрібно зайнятися пошуком гайкового ключа або кусачок для відкидання клеми з акумулятора. Це потрібно у зв’язку з тим, що, як правило, загоряння відбувається через коротке замикання в проводці.

Якщо задимлення або загоряння сталося в підкапотному просторі, піднімайте кришку капота слід повільно, оскільки швидкий приплив кисню миттєво розпалить полум’я з більшою силою. Щойно вам вдалося підняти капот, потрібно відстебнути або перекусити будь-яку з клем АКБ, щоб припинити подачу струму в систему.

У разі розуміння, що йдеться про серйозну пожежу, з якою ви самостійно впоратися не в змозі, потрібно негайно викликати рятувальників за номером 101.

Recent Posts

«Вічні» автомобілі Volkswagen: у яких моделей більше шансів проїхати мільйон кілометрів

Українці дуже високо цінують автомобілі Volkswagen за німецьку якість і демократичні ціни. Водночас у лінійці…

08.10.2024

Як правильно зберігати шини: ключові правила, які мають знати всі автомобілісти

Наближається момент, коли автомобілістам доведеться масово міняти літні шини на зимові. Слідом за цим актуалізується…

08.10.2024

Як вибирати автомобільні запчастини на розбиранні: чотири важливих правила

Українські автомобілісти нерідко стикаються з ситуацією, коли знайти необхідну для свого автомобіля оригінальну запчастину в…

08.10.2024

Вірогідна атака Ізраїлю на Іран загрожує подорожчанням нафти: як зміняться ціни на українських АЗС

На Близькому Сході очікується черговий виток напруженості, пов'язаний з атакою Ірану на Ізраїль і ймовірною…

08.10.2024

П’ять найкращих бюджетних кросоверів Nissan прямо зараз

На тлі безперервного зростання популярності кросоверів сегмент бюджетних SUV перебуває сьогодні на піку розвитку. Практично…

08.10.2024

Два роки в’язниці: де очевидцям заборонено знімати на камеру наслідки ДТП

В українському сегменті мережі повно всіляких спільнот, які публікують наслідки тих чи інших дорожніх пригод.…

08.10.2024