Закони

Чи може поліцейський фіксувати порушення ПДР на свій мобільний телефон

Українцям розповіли, чи може поліцейський фіксувати порушення ПДР на свій мобільний телефон. Юристи впевнені, що це протизаконно, повідомляє “Дорожній адвокат”.

Бувають ситуації, під час яких, працівники поліції фіксують порушення правил дорожнього руху на особистий смартфон або ведуть на нього відеозйомку під час розгляду адміністративної справи. А потім правоохоронці намагаються пред’явити ці відеозаписи в суді як докази порушення правил дорожнього руху.

Але юристи зазначають, що такі дії не відповідають чинному законодавству України. Зроблені патрульними відеозаписи на особисті телефони не можуть бути допустимими доказами у справах про порушення ПДР. Тим паче, за здійснення фіксації на свій особистий телефон інспектор може понести дисциплінарну відповідальність.

Які засоби можуть бути використані

Список дозволених для застосування технічних пристроїв, а також вимоги щодо їх використання прописані в Інструкції із застосування органами поліції технічних приладів, що мають функції фото, кінозйомки, відеозапису, затвердженій наказом МВС України від 18.12.2018 №1026.

В даній Інструкції є чіткий перелік пристроїв, за допомогою яких правоохоронцям надано право проводити відеофіксацію. В тому числі, дозволяється застосовувати портативні відеореєстратори на форменому одязі поліцейського, встановлені відеореєстратори на службових транспортних засобах, стаціонарні відеокамери в цілодобовому режимі. В списку навіть є системи відеозапису на безпілотних літальних апаратах.

Але в цьому списку немає таких пристроїв, як «мобільні телефони» чи «смартфони». Тим більше особисті.

Таким чином, Інструкція №1026 не надає поліцейським право здійснювати відеофіксацію порушень ПДР чи процедуру розгляду адміністративних справ особистими мобільними телефонами.

Recent Posts

Водіям назвали п’ять ознак неякісного бензину: як не угробити двигун

Зростання цін на автомобільне пальне змушує українських водіїв шукати нові способи економії. Одним із них…

19.05.2024

Мобілізація авто: в Україні хочуть ставити на облік весь транспорт бізнесу

Уряд України розглядає пропозицію щодо обов'язкового взяття на облік усіх транспортних засобів, що належать бізнесам,…

19.05.2024

Повинен знати кожен: 10 речей, за які українських водіїв може оштрафувати поліція

Українські водії можуть бути оштрафовані за безліч різних порушень, включно з тими, які на перший…

19.05.2024

Скільки автомобіль протягне без заміни моторної оливи в двигуні

Заміна моторної оливи є критично важливою процедурою для підтримки здоров'я двигуна. Автовиробники рекомендують міняти оливу…

18.05.2024

Не робіть так: 4 помилки, які вбивають “механіку” на автомобілі

Використання механічної коробки передач (МКПП) вимагає певних навичок і уважного ставлення до її особливостей. Однак,…

18.05.2024

Найнадійніші дизельні автомобілі: назвали ТОП-10 моделей

Дослідження, проведене порталом WhatCar, дало змогу скласти рейтинг найнадійніших дизельних автомобілів, які наразі пропонуються на…

18.05.2024