Не беріть трубку: що буде водієві в Україні за відповідь на телефонний дзвінок за кермом

Сьогодні мобільні телефони стали невід’ємною частиною нашого життя. Ми використовуємо їх для спілкування, роботи, розваг та багатьох інших цілей. Однак коли йдеться про використання мобільного телефону за кермом автомобіля, питання безпеки стає на перше місце.

Водії, які розмовляють телефоном під час руху, становлять небезпеку як для себе, так і для оточуючих. Частки секунди, що пішли на відволікання уваги, можуть мати серйозні наслідки. У багатьох країнах існують закони та норми, які забороняють водіям використовувати мобільні телефони, тримаючи їх у руках під час руху.

В Україні, згідно з Правилами дорожнього руху (п.2.9.д ПДР), водіям заборонено під час руху користуватися мобільним телефоном, тримаючи його в руці. Це обмеження було запроваджено з метою забезпечення безпеки на дорогах та зниження ризику дорожньо-транспортних пригод. У міру розвитку технологій багато водіїв використовують мобільні пристрої не тільки для розмов, але й для відправки текстових повідомлень, перегляду інтернету і навіть для зйомки відео. Всі ці дії збільшують можливість відволікання водія від дороги і, як наслідок, можливість аварій.

Порушення правил використання мобільних телефонів під час водіння може спричинити серйозні наслідки. У випадку, якщо телефонна розмова за кермом не призводить до дорожньо-транспортної пригоди, водієві може загрожувати штраф у розмірі 510 грн (згідно з ч.2 ст.122 КУпАП). Це рішення виносить інспектор на місці зупинки.

Однак, якщо використання мобільного телефону призводить до зміни швидкості руху інших учасників дорожнього руху, здійснення різких маневрів або інших заходів безпеки, то штраф може бути значно вищим. У цьому випадку водієві загрожує штраф у розмірі 1445 грн або навіть позбавлення права керування автомобілем на строк від шести місяців до одного року (згідно з ч.5 ст.122 КУпАП). Інспектор складає протокол, який передається до суду для ухвалення остаточного рішення.

Більше того, посвідчення водія тимчасово вилучається і зберігається в поліцейській дільниці до остаточного судового рішення. У цей період водієві видається тимчасовий талон на право керування.

Важливо наголосити, що наявність факту порушення не звільняє інспектора від обов’язку провести розгляд справи відповідно до закону та скласти протокол за передбаченою процедурою. У разі недотримання цієї процедури штраф може бути визнаний незаконним.

Завершуючи, варто зазначити, що розмова по мобільному телефону за кермом або відправлення повідомлень у месенджерах не тільки караються з юридичної точки зору, але й становлять небезпеку як для водія, так і для оточуючих. Дотримання правил та безпека на дорозі завжди мають бути на першому місці. Якщо ви багато подорожуєте за кермом та маєте необхідність постійно відповідати на дзвінки, придбайте спеціальну гарнітуру, яка дозволить розмовляти, не тримаючи телефон в руках.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти