Стало відомо, як уникнути штрафів за порушення ПДР

Адвокат Вадим Володарський розповів про останні зміни в законодавстві, які дають можливість в деяких випадках уникнути покарання за самі суттєві порушення Правил дорожнього руху. Про це пише на своїй сторінці у Facebook.

Мова йде про нещодавно прийнятий Закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави” №5442.

Документом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адвокат вважає що вони дадуть можливість уникати відповідальності за деякі порушення Правил дорожнього руху. Зокрема, правозахисник посилається на норму документу, та наводить свої доводи:

Частину другу статті 254 викласти в такій редакції: “Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності”

Складно сказати, як це буде позначатися на прикордонному режимі. А ось наслідки для водіїв передбачити нескладно. Припустимо, є зниклий з місця ДТП. Його особа встановлена, але за викликом в поліцію він не з’явиться (не будь дурень). Якщо минуло більше доби з моменту встановлення його особи – скласти протокол неможна.

Припустимо, є ДТП зі спірною виною. Особистості учасників відомі. Але для встановлення винуватця потрібен час. Знову ж таки, після отримання, наприклад, висновку експерта, яким визначено винність, пройшло більше доби, винуватець в поліцію не з’явився, – скласти протокол неможна. А немає протоколу – немає і постанови суду. Немає постанови суду – проблема з відшкодуванням збитків потерпілому.

Аналогічним чином можуть уникати відповідальності і п’яні водії. Втік від поліції, але особа відома. Протокол за добу не склали і під розписку не вручили, – відповідальності не буде… Загалом, як завжди: гладко було на папері, але про те, як вплинуть процесуальні норми на “автомобільну” сферу забули…

Наразі складно сказати чи є в тлумаченнях відомого адвоката сенс і чи можна буде застосовувати такі положення для уникнення відповідальності у разі порушення Правил дорожнього руху. Прецедентів використання даних норм ще немає.

Recent Posts

Які автомобілі купують українці: ТОП популярних марок і моделей

У квітні 2024 року український автомобільний ринок продовжує демонструвати стійке відновлення після періоду невизначеності та…

02.05.2024

Моргнув – втратив права: водіїв жорстко карають за безневинне порушення

В Україні існує своя автомобільна культура, яка не завжди узгоджується з вимогами закону та ПДР.…

02.05.2024

Забув права вдома: який штраф загрожує водієві в Україні та як уникнути покарання

У повсякденній метушні кожен може забути щось вдома, на роботі або в гостях. Особливо це…

02.05.2024

Як зрозуміти, що АКПП скоро зламається і потрібно терміново щось робити

Автоматична коробка передач (АКПП) - це складний і важливий пристрій в автомобілі, і її несправність…

02.05.2024

За які номерні знаки в Україні водії можуть отримати штраф

Реєстраційні номерні знаки є обов'язковим елементом при експлуатації механічних засобів в Україні. При цьому їх…

02.05.2024

5 грубих помилок водіїв після ДТП: ніколи так не робіть

ДТП - ситуація, від якої не застрахований жоден водій. При цьому мало хто з автомобілістів…

02.05.2024