Депутати готують амністію нетверезим водіям

Прийняті Верховною Радою в першому читанні зміни до Кримінального кодексу фактично звільняють водіїв від покарання за керування транспортним засобом в нетверезому стані. Таку думку висловив один з відомих українських адвокатів.

Адвокат Вадим Володарский у Facebook проаналізував “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” №7279-д. Його висновки невтішні. Фактично, в разі введення в дію закону, покарати п’яного водія буде дуже проблематично. За суто процесуальними міркуваннями.

Згідно норм нового документу, керування транспортними засобами в стані сп’яніння переходить в розряд кримінальних злочинів. А з КоАП (ст.130) відповідна норма вилучається. Лише ця обставина завдає прецедент безкарності.

Оскільки адміністративна відповідальність знімається, а введення кримінальної зворотної сили не має, то всі, хто на момент вступу в силу закону були позбавлені права керування згідно нині діючої КоАП (ст.130) стають позбавленими покарання. Проще кажучи, їм повинні будуть повернути водійські посвідчення, оскільки норма, на підставі якої вони були вилучені, з закону виключається.

Крім того, у водіїв з’явиться багато можливостей щодо ухилення від відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. У КПК немає поняття “медичний огляд”, і немає порядку його проведення. Новим проектом не передбачається це врегулювати. Є лише поняття “огляд особи” (ст.241 КПК), яке може проводитися слідчим, із залученням медпрацівника. Відповідно, рішення про покарання повинен виносити слідчий, але закон не регламентує його взаємодію з медичним працівником.

Також викликає багато питань і описаний механізм притягнення до відповідальності. Алгоритм дій у разі виявлення водія, щодо якого є підозри, що він п’яний, за проектом такий: затримання, потім отримання постанови прокурора, потім огляд, і, нарешті, якщо стан сп’яніння підтвердиться, внесення відомостей в ЕРДР і подальше дізнання.

Не складно уявити собі збільшення витрат часу і коштів як для водіїв (і п’яних, і, що гірше, тверезих), і для патрульних поліцейських, і для дізнавачів, і для прокурорів. Крім того, все це потрібно буде встигнути зробити, поки саме сп’яніння не минуло. Чи захочуть патрульні з усім цим возитися? А встигнуть, якщо захочуть?

 

Recent Posts

Терміново перевірте лобове скло: за що в Україні можуть незаконно позбавити прав автомобіліста

Юристи б'ють на сполох через почастішання випадків незаконного притягнення водіїв за одне дріб'язкове порушення. Деяким…

04.05.2024

Зміни в ПДР-2024: з 4 травня водіям потрібно встановлювати нові розпізнавальні знаки

Іноді зміни в ПДР в Україні проходять повз увагу водіїв, що потім створює масу непорозумінь…

04.05.2024

6 фраз, які поставлять на місце патрульного під час зупинки автомобіля

У разі зупинки автомобіля поліцейськими, останні іноді можуть поводитися грубо або зухвало, провокуючи водія на…

04.05.2024

Механік назвав 6 речей, які категорично не можна робити з власним автомобілем

Практично кожен автовласник хотів би, щоб його машина служила йому якомога довше. Однак довговічність автомобіля…

04.05.2024

Водіям розповіли, як значно заощадити на паливі, використовуючи “правильні” шини

Зі зростанням температури літо приносить не тільки радість від сонячних днів, а й особливі вимоги…

03.05.2024

Водіям розкрили “секретну” літню функцію автомобільного брелока

Водії, які володіють автомобілями з центральним замком, можуть відкрити для себе нову функцію, яка допоможе…

03.05.2024