Експерт прогнозує різке подорожчання усіх видів пального

Якщо влада підтримає звернення підконтрольної групі “Приват” Ігоря Коломойського “Укртатнафти”, напівдержавної “Укрнафти” (перебуває під контролем групи “Приват”) і державного “Укргазвидобування” і встановлять мита на поставки з Росії дизеля й автогазу, ціни на АЗС зростуть. Причому на першому етапі зростання буде ажіотажним. Таку думку висловив оглядач галузевого видання “Нафторинок” Дмитро Глумов, передає 112.ua.

“Якщо рішення щодо підвищення мит на постачання дизпалива з Росії буде ухвалено, це призведе до підвищення цін на ринку, оскільки в структурі балансу дизельного палива на них припадає близько 36% наповнення ринку”, – сказав Глумов. На частку російських поставок автогазу припадає до половини обсягу ринку. Імпортні поставки заміщають брак вітчизняного виробництва, а в разі їх припинення “Кременчуцький НПЗ”, “Укртатнафта” й “Укрнафта” (до складу якої входять підприємства з виробництва автогазу) не зможуть покрити дефіцит на ринку, що неминуче призведе до підвищення цін.

За оцінками експертів, дизельне паливо подорожчає близько на 1,3 грн. Зріджений газ додасть у ціні щонайменше 0,7 грн. Загальну суму підвищення внаслідок запровадження протекціоністських заходів оцінюють у 13 млрд грн на рік, з яких 11 млрд становитиме частка дизельного палива, кажуть експерти. Це чудово розуміють і власті.

“Причому на першому етапі, одразу після запровадження мит, зростання цін може бути ажіотажним: частина продавців зазвичай страхується і користується подібними ситуаціями, і ціни різко злетять. За тиждень-два вони відкотяться до економічно обґрунтованого (з урахуванням розміру мита) рівня”, – зазначив Глумов.

Неминуче підвищення цін ляже на плечі простих українців і принесе надприбутки структурам Коломойського, впевнені експерти. Україна давно не забезпечує себе автомобільним паливом власного виробництва: кількість приватних НПЗ не без зусиль того самого Коломойського, який отримав контроль над “Укртатнафтою”, скоротилася до одного. Також виробляє автопаливо Шебелинський НПЗ державного “Укргазвидобування”. Частка українського дизпалива на ринку – близько 10%, і навіть якщо Кременчуцький НПЗ “Укртатнафти” збільшить перероблення удвічі, ситуацію це не змінить.

Показовою є ситуація із запровадження мит на трубопровідні постачання дизеля, внаслідок чого нафтопродуктопровід “Прикарпатзахідтранс”, на частку якого припадало понад 40% усього бензину, споживаного в Україні, на тривалий час припинив роботу. Невдовзі після цього оптові ціни на ДТ істотно зросли. Зокрема, дрібнооптова ціна дизпалива за перші два тижні вересня додала майже 4 грн на кожному літрі (майже 20% від ціни). Стабілізувати ситуацію вдалося тільки завдяки збільшенню поставок дизпалива з Білорусі, про які вирушила домовлятися урядова делегація з України.

Як повідомлялося, “Укртатнафта”, “Укрнафта” й “Укргазвидобування” подали спільну заяву до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за фактом антиконкурентних дій при постачанні в Україну російського дизпалива і скрапленого газу (ЗВГ). Українські виробники наполягають на компенсаційних заходах у вигляді мит на субсидований імпорт із 8,46% зі щорічним підвищенням їх розміру на 4,24 процентних пункти – до 25,4% з 1 січня 2024 року.

Recent Posts

Водіння в дощ: водіям розкрили секрети безпечної їзди

Водіння в дощову погоду несе з собою низку ризиків і загроз для водія. Щоб не…

05.05.2024

Водіям назвали 6 ефективних способів скоротити витрату палива в автомобілі

Кожен водій прагне скоротити витрати на паливо і зробити свою автомобільну подорож більш ефективною. У…

05.05.2024

Водіям розкрили лайфхак із ключами автомобіля, який рятує від спеки влітку

Багато водіїв навіть не підозрюють, що ключі їхніх автомобілів, крім основних, мають і додаткові функції.…

05.05.2024

Гроші на вітер: на якій швидкості не можна відчиняти вікна в автомобілі, щоб не витрачати даремно паливо

Існує безліч рекомендацій для водіїв щодо економії пального в автомобілі, проте мало хто знає, що…

05.05.2024

Чому під час купівлі вживаного автомобіля потрібно уникати машини на “механіці”

Багато автолюбителів відчувають ностальгію за часами, коли автомобілі з механічною коробкою передач були нормою, але…

05.05.2024

5 автомобільних брендів із найвідданішими шанувальниками

Купівля автомобіля - це не тільки придбання транспортного засобу, а й створення зв'язку з брендом.…

05.05.2024