Розмитнення вживаних автомобілів з дизелями: «об’ємні» двигуни можуть отримати знижки

Новий законопроект №7269, нещодавно зареєстрований у Верховній Раді, фактично є доповненням до вже чинного закону 1389-VIII (проект №3251) в частині зміни ставок акцизу на деякі категорії дизельних легкових автомобілів. «Доповненням» – значить, що в разі отримання ним юридичної сили документ пропрацює тимчасово, до кінця 2018 року. Також діючими залишаться обмеження «три одиниці»: 1 авто на 1 людину в рік, плюс машина повинна мати сертифікат Євро-5(6) і рік виробництва від 2010, передає AUTO.RIA.com.

Запропонована механіка дії документа наступна: розширити діапазон об’ємів дизельних двигунів з 2500 см3 до 3000 см3, які можна буде розмитнити із застосуванням зниженої ставки акцизу 0,327 євро за 1 кубічний сантиметр робочого об’єму циліндрів. Зараз для застосування такої ставки діє діапазон «від 1500 до 2500 см3», а якщо об’єм двигуна більший 2500 см3 – розмір акцизного збору стає відчутно вищим: 2,209 євро за 1 см3. Тобто, на практиці дизельні авто з двигунами об’ємом понад 2,5 л приганяти невигідно: сума митних платежів може значно перевищити вартість всієї покупки.

Які автомобілі потраплять під дію нового документа, якщо він стане законом? Седани і універсали середнього, бізнес і люкс класів, з «об’ємистими» дизелями, деякі позашляховики і пасажирські мікроавтобуси, що мають об’єм дизельного двигуна до 2999 см3.

Які прогнози можна дати описаному законопроекту? Автором документа є нардеп Олег Барна. В автомобільній галузі це не перша ініціатива – раніше ним по тематиці автомобільних податків було зареєстровано 5 різних документів. Наприклад, про акциз на переобладнання вантажівок в легкові ТЗ (документи №1757 і №6219), про транспортний «податок на розкіш» (з/п №1868 і №3315), і про запровадження на постійній основі стандарту Євро-4 в Україні (з/п №6238). Об’єднує ці законопроекти одна риса: жоден із них не був прийнятий. Деякі направлялися на доопрацювання, а два відхилені (один на рівні комітету, один в сесійній залі Верховної Ради). Виходячи з такої статистики, вірогідність отримання законної сили новим проектом закону №7269, мабуть, така ж, як і у всіх перерахованих вище документів.

Слід зауважити, що деякі документи О. Барни дійсно могли принести користь для автовласників, трохи оживити авторинок і деякі види автосервісного бізнесу. Наприклад, зняття акцизу на переобладнання ТЗ із вантажного в пасажирський автомобіль, передбачене у документі №6219, який, врешті, отримав негативне резюме від Головного науково-експертного управління ВР. Значить, і ця ініціатива, скоріш за все, буде припадати пилом разом з іншими в архівах Верховної Ради.

Після вивчення документа у нас виникло питання до вас – автомобілістів. Чи варто зараз робити акцент на доступності об’ємних дизельних вживаних автомобілів, враховуючи те, що за 7-8 років експлуатації сажовий фільтр і, можливо, каталітичний нейтралізатор в таких ТЗ наблизилися до повного вичерпання ресурсу (а кількість викидів у «об’ємистих» моторів, зрозуміло, вища, ніж у малих)? Або, може доцільніше більше уваги приділити електромобілям, у яких з питаннями шкідливих викидів справи йдуть куди краще, ніж у дизелів?

Тим більше, що в світі зараз спостерігається подібна тенденція – якщо не повна заборона, то значна мінімізація кількості дизельного транспорту на дорогах, з одночасним створенням сприятливих умов для виробників і покупців електромобілів?

Recent Posts

Найкращі преміальні авто: названо ТОП-10 моделей

Існує думка, що автомобілі представницького класу за замовчуванням всі надійні і довговічні. Однак на ділі…

15.05.2024

Найнадійніші б/в кросовери та позашляховики: ТОП моделей з 2000-х

Останнім часом українці все частіше звертають увагу під час вибору автомобіля на сегмент SUV, який…

15.05.2024

Владельцам Totota раскрыли одну кнопку в авто, которая экономит до 14 000 гривен в год

YouTube-блогер The Unrestricted раскрыл водителям Toyota Tacoma невероятно полезную функцию в их автомобилях. Скрытая кнопка…

15.05.2024

На автомобільній шині вилізла “грижа”: що робити водієві

Деформація гумової частини автомобільної шини з округлим випиранням назовні часто називається в народі "грижею". Побачивши…

15.05.2024

Машина за 2500 доларів: ТОП-10 іномарок, які можна купити в Україні

При бюджеті в 2500 тисячі доларів або 100 000 гривень може здатися, що знайти хороший…

15.05.2024

Розкрили головну небезпеку китайських автомобілів, яка може призвести до трагедії

Китайські автомобілі поступово завойовують популярність на глобальному ринку, зокрема і в Україні через свою дешевизну.…

15.05.2024