Українцям можуть заборонити їздити на особистих авто

В Україні все більше зростає кількість інфікованих коронавірусом, а разом з ним – карантинні заходи. Поширюються розмови, що влада може заборонити користуватися не тільки громадським транспортом, а й особистим. Такі обмеження вже введені в Європі.

Як повідомляє «Сьогодні», днями мер Києва Віталій Кличко припустив, що в разі різкого зростання захворюваності коронавірусом в столиці введуть заборону на пересування на автомобілях, в тому числі на особистих. Ця заява мера викликала хвилю обурення киян. Люди не розуміли, чому вони в розпал епідемії не можуть з’їздити на своєму авто до родичів, за покупками, до лікаря. Потім він уточнив, що поїздки на своїх авто по Києву заборонять тільки в разі, якщо такий захід введуть в усій країні. По Україні своїм транспортом поки можна пересуватися без обмежень.

«Щодо обурення з приводу моїх слів про можливе обмеження руху приватного транспорту в місті. Так ось: якщо і надалі продовжуватиметься недотримання правил, держава може ввести найсуворіші обмеження. Зрозуміло, що тоді вони будуть і в Києві. Тоді будуть їздити тільки ті, хто забезпечує життєдіяльність міста», – пояснив Віталій Кличко.

Правознавці впевнені, що заборона на пересування в особистому автомобілі можлива, тільки якщо в регіоні оголошено надзвичайний стан, а не надзвичайна ситуація, як зараз в Україні. Єдиний виняток – інфікована Чернівецька область, куди заборонений в’їзд і звідки – виїзд, але і там немає обмежень на поїздки всередині області.

«Особистий автомобіль не є публічним місцем, тому людина або люди, які в ньому знаходяться, не зобов’язані сидіти в машині в масках, – роз’яснює адвокат Сергій Гула. – Ось якщо водій або пасажир вийшов з машини на вулицю (в громадське місце – ред.) І не надів маску, тоді він формально порушник. Також мені незрозуміла заборона на пересування особового транспорту. Перш ніж його вводити, треба передбачити, коли громадянин має право їхати на своєму автомобілі у невідкладних справах».

З ним згоден і юрист Володимир Столітній. На його думку, вводячи заборону на користування особистим транспортом, влада повинна затвердити зрозумілий вичерпний перелік винятків. Як це зроблено, наприклад, у Франції та Італії .

«Загроза запровадження заборони на користування особистим транспортом зберігається, особливо якщо карантин в Україні послаблять або скасують, і з цієї причини буде новий ще більший спалах епідемії, – побоюється Володимир Столітній. – Але не уявляю, як здійснити таку заборону, хіба що перегородити міські вулиці бронетехнікою або барикадами. А громадянам треба знати свої права при спілкуванні з поліцією. Головні з них такі: протокол про штраф легітимний, якщо він підписаний двома свідками, а накласти штраф має право тільки суд, рішення якого також можна оскаржити. Тому неправильно оформлений протокол суд скасує. Також обвинувачений в адміністративному порушенні має право на адвоката, платного чи безкоштовного».

Recent Posts

Ніколи не купуйте їх: 7 ознак проблемного автомобіля

Під час вибору вживаного авто слід звертати увагу на цілу низку чинників, щоб надалі не…

07.05.2024

Блогер назвав три найкращі машини, які можна купити до 500 000 гривень

Популярний британський автомобільний блогер, ведучий YouTube-каналу Rusty Trusty висловився на тему купівлі старих автомобілів у…

07.05.2024

Як водієві зрозуміти, що зносилися гальмівні колодки автомобіля: 3 типові ознаки

Весна є типовим періодом, коли водії помічають, що гальмівні колодки їхнього автомобіля зносилися. Після зимового…

07.05.2024

Найекономніші компактні автомобілі: ТОП-12 моделей

Компактні автомобілі користуються дедалі більшою популярністю серед українців, особливо у великих містах, де мобільність і…

07.05.2024

Названо найкращі дні для купівлі автомобіля у 2024 році

Купівля нового автомобіля може бути захоплюючою подією, але вибір часу для цієї угоди може істотно…

07.05.2024

Найкращі автомобілі BMW, які є у продажу просто зараз

BMW - це бренд, який не потребує представлення. З їхньою багатою спадщиною та інноваційним підходом…

07.05.2024