Страхування авто

В страховці «Зелена картка» з 2025 року відбудуться зміни: що варто знати

У 2025 році українські водії зіштовхнуться зі суттєвими змінами в системі міжнародного страхування «Зелена картка», яке є необхідним для виїзду за кордон на власному авто. Нововведення мають на меті оновити процес оформлення страхових полісів і підсилити заходи проти шахрайства.

1. Свобода встановлення цін на страхові поліси

Страхові компанії отримають можливість самостійно визначати вартість страхових премій за договорами. На сьогодні ціни на «Зелену картку» регулюються єдиними стандартами, тому тарифи однакові у всіх страховиків. З 2025 року компанії зможуть коригувати вартість залежно від економічної ситуації, власних оцінок ризиків та інших факторів. Це сприятиме збільшенню конкуренції на ринку та надасть водіям більше варіантів при виборі страхової програми.

2. Відкладений початок дії страхового полісу

З 1 січня наступного року страхові договори не набуватимуть чинності в день їх укладення. Водіям потрібно буде оформляти страхування заздалегідь, щонайменше за день до планованого перетину кордону. Наразі існує можливість придбати поліс безпосередньо на прикордонному пункті. Ця зміна допоможе уникнути поспішних покупок у місцях, де можуть діяти шахраї або встановлюватися завищені ціни.

3. Перехід на електронні страхові сертифікати

Традиційний метод оформлення страхування через фізичне відвідування агентів буде повністю замінено на онлайн-формат. Електронні поліси виключають можливість підробок, оскільки всі договори реєструються в єдиній базі даних МТСБУ та оснащені унікальним QR-кодом для перевірки. Оформити «Зелену картку» можна в будь-який зручний час через інтернет, а готовий поліс надходить на електронну пошту клієнта. Зберігати електронний сертифікат можна на смартфоні, що робить його доступним у будь-який момент.

4. Міжнародне визнання електронних полісів

Від початку 2025 року всі країни, що входять до системи «Зелена картка», будуть зобов’язані визнавати електронні сертифікати відповідно до рішення Генеральної Асамблеї. Водії зможуть пред’являти страховий поліс у форматі PDF на своєму мобільному пристрої. Наразі ж українські водії, навіть оформивши поліс онлайн, повинні мати його паперову копію, щоб уникнути проблем під час перевірки на кордоні.

Джерело: hotline.finance

Share
автор
Elena Shkurko

Recent Posts

Які кросовери сьогодні так само надійні, як і Toyota: ТОП-8 моделей просто зараз

За останні десятиліття японська марка Toyota стала символом надійності та довговічності. Автомобілі цього виробника міцно…

14.10.2024

Який седан є найнадійнішим за останнє десятиліття

Незважаючи на зростаючу популярність кросоверів, сегмент седанів, як і раніше, має чималий попит на ринку.…

14.10.2024

Десять феноменально швидких дизельних автомобілів прямо зараз

Останнім часом дизельні автомобілі в Європі асоціюються з негативним впливом на екологію, у зв'язку з…

14.10.2024

Сім причин, чому «автомат» в автомобілі гірший за «механіку»

Сьогодні автомобілі з автоматичною трансмісією домінують на ринку, завдяки своїй технологічності та простоті управління. Однак…

14.10.2024

Несподіваний лузер: на автомобілі якої популярної марки найчастіше скаржаться водії

Американський портал Tires Easy провів незвичайне дослідження, метою якого було з'ясувати, на які автомобілі найчастіше…

14.10.2024

Патрульний нагадав водіям про життєво важливу кнопку в автомобілі

У сучасних автомобілях сьогодні так багато технологій, що водії іноді просто не встигають з ними…

14.10.2024