Новини

У яких випадках водій може проїжджати на червоний сигнал світлофора

У деяких ситуаціях, згідно з Правилами дорожнього руху, можна проїхати на червоний або жовтий сигнал світлофора. Проте такі випадки відбуваються рідко, повідомляє 24 канал.

Значення сигналів світлофора регулюються Правилами дорожнього руху у пункті 8.7.3. Звичайно, червоний сигнал світлофора означає зупинку, але варто зазначити, що жовтий сигнал також є забороненим (якщо він не мигає).

Також комбінація червоного і жовтого сигналів вважається забороненою згідно з пунктом 8.7.3. Крім того, заборонено рух у цьому напрямку, якщо додатковий сигнал світлофора не включений.

За проїзд на заборонений сигнал світлофора, згідно зі статтею 122 КУпАП, передбачено штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). Варто пам’ятати, що штраф може бути накладений на водія, який порушив правила, або на власника автомобіля (якщо порушення було зафіксовано камерою).

Існує виняток, який дозволяє рух на заборонений сигнал світлофора згідно з пунктом 8.11. Водіям, які не можуть зупинити транспортний засіб за жовтого сигналу або підняття регулювальником руки вгору у встановленому місці згідно з пунктом 8.10, дозволяється продовжити рух, забезпечуючи безпеку дорожнього руху. Цей пункт особливо актуальний взимку при поганих дорожніх умовах, коли гальмівний шлях на снігу або льоду значно збільшується. Таким чином, за умови слизької поверхні на перехресті можна проїхати на жовтий або навіть червоний сигнал, щоб уникнути аварії. Проте варто попередити інших учасників дорожнього руху світловим і звуковим сигналами.

Деякі світлофори мають додаткову кольорову ілюмінацію, щоб їх було помітно здалеку, яка вмикається одночасно з основним сигналом.

Також дозволяється рух на заборонений сигнал світлофора транспортним засобам з увімкненими синіми або червоними проблисковими маячками. Це регулюється пунктом 3.1 Правил. Водії оперативних транспортних засобів, які виконують невідкладне службове завдання, можуть відхилятись від вимог розділів 8 (за винятком сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 цих Правил за умови включення синього або червоного проблискового маячка і спеціального звукового сигналу, а також забезпечення безпеки дорожнього руху.

Пункт 2.14 (е) Правил дорожнього руху передбачає, що водій має право відступати від вимог законодавства в разі непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти власній загибелі або травмуванню громадян. Часто цей пункт розуміють як дозвіл на відхилення від Правил, щоб уникнути аварії або врятувати людину.

Також важливо зазначити, що сигнали регулювальника мають пріоритет перед сигналами світлофора і вимогами дорожніх знаків. Це регулюється пунктом 8.3 Правил. Сигнали регулювальника є обов’язковими для виконання. Тому, якщо світлофор показує червоний сигнал, а регулювальник дозволяє рух, водій повинен рухатись за його сигналом.

Recent Posts

В Україні почався бум на вибракування автомобілів: з’явилася інструкція, як це зробити

Останніми місяцями в Україні почався справжній бум на зняття автомобілів з обліку МВС. Наприклад, якщо…

26.06.2024

Водіям назвали 5 бюджетних способів продовжити життя двигуну з турбіною

Турбовані двигуни останнім часом стали дедалі частіше з'являтися в автомобілях через свою потужність і продуктивність.…

26.06.2024

Найпопулярніші автомобілі у світі: назвали ТОП-10 моделей

Стало відомо, які моделі автомобілів є найпопулярнішими у світі наразі. Як повідомляє асоціація "Укравтопром", незважаючи…

26.06.2024

Хто не встиг – штраф до 60 тисяч: кому з автовласників до 20 червня потрібно було оновити дані в ТЦК

До 20 червня деякі автовласники мали оновити дані в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки…

26.06.2024

Дешевий бензин закінчиться через 5 днів: як зміняться ціни на паливо з 1 липня

З 1 липня в Україні мають укотре підвищити акцизи на автомобільне пальне, що безсумнівно призведе…

26.06.2024

Чому категорично не можна міняти моторне масло в автомобілі кожні 10 тисяч кілометрів

Багато експертів рекомендують міняти моторну оливу в двигуні автомобіля раз за 10 тисяч кілометрів пробігу.…

26.06.2024