Categories: Автосвіт

Стало відомо, які автомобілі планували збирати на потужностях ЗАЗу

В кінці 1950-х років в Запоріжжі хотіли випускати чудові «Запорожці». Серед них – закритий кабріолет з пластмасовим кузовом. Про це свідчать ескізи, розміщені в Інтернеті.

Ці ескізи в кінці 1950-х років зробили співробітники бюро архітектурного оформлення автомобілів заводу «Комунар», який трохи пізніше, в 1961 році, був перейменований в Запорізький автомобільний завод. На жаль, автомобілі на ескізах залишилися тільки ескізами, в серійне виробництво вони не потрапили. Замість них в Запоріжжі почали випускати «Горбатий Запорожець» (ЗАЗ-965).

Як бачимо, деякі співробітники ЗАЗу хотіли, щоб продукція їх підприємства була зовсім іншою. На жаль, до їх думки не прислухалися.

Фото з архіву на своїй сторінці в соцмережі виклав запорізький краєзнавець Roman Akbash.

Друзі, ділюся з вами черговою партією цікавих ретро-картинок. Сьогодні це будуть автомобілі “Запорожець”, яких ви точно ще ніколи не бачили! Ось такими хотіли бачити продукцію рідного автозаводу співробітники бюро архітектурного оформлення автомобіля запорізького заводу “Комунар” ще 60 років тому – в кінці 50-х. тобто, тоді, коли “горбатий” ще навіть не випускався.
Нездійсненими мріями запорізьких автомобілебудівників з архіву Леоніда Левіта охоче поділився зі мною Дмитро Позняк, директор Музею техніки «Фаетон». Не стримався, випросив і вам показав. На останньому фото – ті самі запорізькі мрійники, автомобільні архітектори “Комунара” (другий праворуч – Леонід Левіт, який і зберіг ці ескізи для історії)
“, – написав Роман Акбаш.

Recent Posts

Зачекайте пару секунд: чому не варто одразу запускати двигун автомобіля

Сучасні автомобілі - це складні системи, де електроніка і механіка тісно взаємодіють для забезпечення надійної…

27.09.2024

Відпрацюють кожну копійку: шість позашляховиків, які прослужать довше, ніж ви думаєте

Українці під час вибору автомобілів все частіше звертають увагу на сегмент SUV. Позашляховики насамперед приваблюють…

27.09.2024

Як на СТО обманюють автовласників: перелік прийомів механіків-аферистів

Сьогодні знайти кваліфікованого, надійного і порядного механіка - непросте завдання. Завжди є ризик нарватися на…

27.09.2024

Шлях до катастрофи: 25 найгірших водійських помилок, які вбивають автомобіль

Практично кожен автомобіліст час від часу припускається помилок у процесі експлуатації свого транспортного засобу. Найгірше,…

27.09.2024

Чому не можна заправляти автомобіль бензином «під зав’язку»: ця помилка може дорого обійтися

Багато українців під час відвідування АЗС намагаються взяти якомога більше палива, щоб максимально відтермінувати наступний…

27.09.2024

Найнадійніші бюджетні автомобілі з пробігом: які моделі можуть служити вічно

Авторитетне американське агентство Consumer Reports провело власне дослідження надійності старих автомобілів, за підсумками якого виявило…

27.09.2024