Статьи

Особливості придбання автомобіля за дорученням і договором купівлі-продажу

Купівля автомобіля – це відповідальний крок, однак не всі водії бачать різницю між укладанням договору купівлі-продажу і передачею прав на володіння. Про всі тонкощі розповість «Твоя МАШИНА» .

Найчастіше покупці віддають перевагу більш швидкий і дешевий спосіб, але не поспішають переоформляти право власності на нову машину. Однак відповідно до статті 317 Цивільного кодексу України, права володіння, користування і розпорядження своїм майном належать лише власникові. Є кілька способів придбання транспортного засобу.

Придбання автомобіля в автосалоні

Найбезпечніший спосіб, де все буде зроблено згідно із законом. При покупці авто в салоні обов’язково укладається договір купівлі-продажу і його підписання. Але договір треба уважно переглянути, звертаючи увагу на наступні пункти:

• термін поставки транспортного засобу;
• умови, пов’язані з авансовою виплатою;
• математична модель і комплектація автомобіля.

Перед тим, як підписати документи, треба переконатися у відсутності дефектів і відповідно автомобіля його опису. Після підписання договору щось довести буде складно. Після оформлення машини можна переходити до її реєстрації.

При реєстрації стягується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Об’єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу. Ставки збору встановлені від 3% до 5% в залежності від вартості. Після первинної реєстрації власник отримує свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків.

Придбання б / у автомобіля за договором купівлі-продажу

Якщо мова йде про вторинний ринок, то надійніше всього буде укласти договір купівлі-продажу у нотаріуса. Він перевірить достовірність наданих документів і відсутність обтяжень на автомобіль.

Перед тим, як підписати папери, треба уважно ознайомитися з їх змістом. Також не варто забувати і про акт прийому-передачі, який відображає фактичну передачу транспортного засобу з зазначеним станом на момент придбання. Після того, як в технічні документи будуть внесені всі дані про нового власника, угода буде вважатися завершеною.

Також переоформити право власності на автомобіль можна, оформивши договір купівлі-продажу з подальшою реєстрацією автомобіля на нового власника в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України.

Придбання автомобіля за дорученням

Якщо після покупки автомобіля був отриманий тільки технічний паспорт або нотаріально завірена довіреність, то право власності на автомобіль як і раніше залишається у попереднього власника. Звідси випливають деякі нюанси, які продавець може приховати.

Серед негативних наслідків варто виділити наступні:

• довіреність може бути відкликана в будь-який момент;
• дія довіреності припиняється в разі смерті довірителя, і в цьому випадку спадкоємці можуть пред’явити вимоги транспортного засобу;
• власник автомобіля може продати транспортний засіб іншій особі.

Також справжній власник повинен розуміти, що він може виявитися відповідачем у справі про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті ДТП третій особі.

Recent Posts

Названо 10 найекономічніших нових пікапів у 2024 році

Вважається, що пікапи - автомобілі вкрай "ненажерливі" з точки зору споживання палива. Однак технології не…

10.05.2024

Як уповільнити старіння автомобільних шин: лайфхаки для водіїв

Надійність автомобільних шин вкрай важлива для безпеки руху, тому не можна нехтувати ситуаціями, коли гума…

10.05.2024

5 дешевих іномарок, які рідко ламаються навіть із великим пробігом

При виборі вживаного автомобіля з обмеженим бюджетом завжди важливо звертати увагу на надійність конкретної моделі.…

10.05.2024

Досвідчений механік назвав популярні автомобілі, які краще не купувати

Американський автоблогер і механік із 56-річним стажем роботи Скотті Кілмер висловився про популярні сьогодні автомобілі…

10.05.2024

Названо найпоширеніші автомобільні міфи в Україні: правда чи брехня?

Серед українських автомобілістів широко поширені стереотипи щодо цілої низки тем і питань. Деякі міфи дійсно…

10.05.2024

Від них одні проблеми: експерт назвав 3 найгірших уживаних кросовери

Кросовери стрімко набирають популярність, у зв'язку з чим, дедалі актуальнішим стає питання правильного вибору такого…

10.05.2024