Categories: Статті

Як купити вживаний автомобіль у кредит

Вартість нових автівок на сьогоднішній день є зависокою та майже недосяжною для середньостатистичного українця. Таким чином для багатьох чи не єдиною можливістю стати власником автомобіля є придбання його у кредит. Та, проаналізувавши умови та вимоги до потенційних позичальників стає зрозумілим, що і цей варіант далеко не кожному по кишені.

Фінансовий аналітик, експерт ринку кредитування Інна Демченко розповіла Finance.ua, як придбати автомобіль з пробігом у кредит.

Так, при вартості нового авто в 500 тис. грн, початковому внеску 30%, та оформленні кредиту на 7 років щомісячний платіж складе близько 10 тис. грн, і це не враховуючи податків при купівлі авто, початкових витрат при оформленні кредиту та щорічних витрат на придбання полісу КАСКО.

Як наслідок, фокус автолюбителів все частіше переміщується в сегмент вживаних авто, а також можливості їх придбання у кредит. Та на скільки цей варіант є прийнятним, враховуючи особливості нашого ринку?

Близько десяти банків в Україні мають у переліку своїх послуг надання кредиту на придбання вживаних автівок, та їх пропозиції відрізняються як умовами, так і процедурою оформлення:

В класичному варіанті – позичальнику необхідно самостійно обрати на ринку автомобіль, який він бажає придбати. Надати у банк стандартний пакет документів, а також долучити до нього паспорт, ідентифікаційний номер продавця та технічний паспорт на володіння транспортним засобом.

Саме на цьому етапі і можливі складнощі, бо не усі продавці згодні надавати до банку свої документи для аналізу. Це суттєво скорочує кількість авто, які можна придбати у кредит за таким сценарієм. У випадку, якщо можливість фінансування схвалено – початковий внесок сплачується на банківський рахунок, звідки вже повна вартість автомобіля надходить на рахунок продавця.

Тут також є нюанси, бо деякі продавці незважаючи на обмеження готівкових розрахунків, часто наполягають саме на такому варіанті оплати.

Окрім цього, на момент перерахування кредитних коштів авто вже має бути переоформлене на ім’я нового покупця, а це вже аж ніяк не влаштовує попереднього власника.

Варіантом вирішення таких ситуацій часто виступають майданчики-посередники, які після отримання позитивного рішення розраховуються з продавцем власними коштами, оформлюють авто на покупця та вже після цього вирішують питання з банком.

Також такий варіант є прийнятним якщо продавець та покупець знайомі між собою і рівень їх довіри один до одного дозволяє придбати авто згідно описаного процесу.

Якщо сума, якої не вистачає для купівлі вживаного авто, є не досить значною (50-100 тис. грн), то можна отримати кредит готівкою на споживчі потреби, однак реальна відсоткова ставка у цьому випадку буде мало чи не вдвічі вищою, аніж при отриманні цільового кредиту на придбання автівки.

На ринку зустрічаються пропозиції, коли банк спочатку надає кредит готівкою під високу ставку, а у випадку надання в банк підтвердження про придбаний автомобіль протягом певного періоду та передачі його у заставу банку – умови кредитування будуть змінені, а ставка знижена.

Ще однією можливістю отримання вживаного авто у кредит є купівля вживаного авто в автосалоні, який придбав його у попереднього власника в рамках програми Trade-in.

Такий варіант є найбільш прийнятним с точки зору процедури, однак його недоліком є досить обмежений вибір автомобілів, які доступні для придбання.

Перевагою оформлення вживаного авто у кредит, є те, що оскільки автівка передається у заставу банку, то, відповідно, банк здійснює усі можливі перевірки для того аби переконатися у технічній справності та юридичній «чистоті» даного транспортного засобу (що при самостійній купівлі вимагає від покупця додаткових витрат коштів та часу).

Зазначу, що банки, які пропонують отримати кредити на вживані авто, останнім часом всіляко розширюють перелік пропозицій для клієнта: приймають попереднє рішення про можливість кредитування, допомагають у пошуці та виборі авто після прийняття рішення, організовують перевірку технічного стану автомобіля, пропонують в якості бонусу можливість безкоштовної перевірки по базам викрадених авто чи перевірку експерта-криміналіста, тощо.

Незважаючи на зацікавленість з боку клієнтів та прагнення банків розвивати даний напрямок кредитування, на сьогодні він не набув широкої популярності на ринку.

Згідно неофіційної статистики, в кредит продається не більше 5% від усіх продажів у даному сегменті.

На останок варто зазначити, що розвиток кредитування б/в авто можливий лише за наявності досконалої комфортної процедури, що врахує інтереси усіх сторін та буде покривати їх ризики.

Recent Posts

Як подорожче продати свою машину: 5 порад від автоекспертів

У житті кожного автовласника може настати момент, коли доводиться розлучатися зі своїм автомобілем. Це може…

27.04.2024

Їздити вночі стало небезпечніше: водіїв попередили про ризик аварій через “неправильні” фари

У Великій Британії б'ють на сполох через зростання небезпеки, пов'язаної з "неправильною" роботою автомобільних фар.…

27.04.2024

Дотримуйтесь 4 спецправил – інакше штраф: поліція “оголосила полювання” на одну категорію водіїв

Патрульна поліція Волинської області звернула увагу однієї категорії водіїв на важливістю дотримання 4 спеціальних правил.…

27.04.2024

Мобілізація-2024: чи забиратимуть водійські права в ухилянтів, пояснив юрист

Міністерство оборони України оприлюднило ключові положення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності з 18…

27.04.2024

Зміни в ПДР-2024: з 27 квітня водіям потрібно встановлювати нові розпізнавальні знаки

Багато водіїв в Україні за повсякденними справами забувають оновлювати знання з ПДР, що загрожує неприємностями…

27.04.2024

Найкращі кросовери для купівлі у 2024 році: ТОП-10 моделей

Сьогодні кросовери в Україні є одним із найбільш затребуваних видів легкових авто. Українські водії цінують…

27.04.2024