Categories: Статті

Чи справді «євробляхам» закрили в’їзд до України?

Новина про те, що «литовськими євробляхам прийшов кінець» активно тиражується у соцмережах та окремих інтернет-ресурсах. Основою для цієї інформації стала фотографія листа, у верхній частині якого вказано відправника – Міністерство закордонних справ України, та одержувача – Державну фіскальну службу. Фото документа у Фейсбук розмістив Євген Плинський.

Зміст повідомлення такий (скорочено): «В Україні постійно збільшується кількість авто з іноземною, зокрема литовською реєстрацією, які експлуатуються по схемі реєстрації автомобіля на сумнівну литовську компанію, з видачею довіреності громадянину України на право користування цим ТЗ. Разом із довіреністю українцю видається пакет «підтверджуючих документів», які нібито свідчать про працевлаштування такого громадянина у компанії, яка є власником авто».

Також у тексті зазначено, що «громадянин, який офіційно працевлаштований у литовській компанії та використовує авто з реєстрацією у Литві, повинен мати дозвіл на працевлаштування іноземця у Литві (вартість близько 150 євро) та зареєстрований на місцевій Біржі праці трудовий договір». Наведений лист надіслано у ДФС «для можливого використання в роботі».

Зараз саме час розібратись із тим, наскільки такий документ, якщо він дійсно існує (ми цього не перевіряли, оскільки не вбачаємо нагальної потреби в такій дії), здатний вплинути на ринок авто з іноземною реєстрацією, тобто чи справді згадані вище «схеми» відтепер закриті.

Насамперед, згідно офіційної статистики від ДФС, авто із литовською реєстрацією лише на другому місці по кількості: польських «блях» удвічі більше – їх 110 тисяч проти 51,7 тис ТЗ із номерними знаками LT. Отже, навіть якщо закрити ввезення «литовців», ринок продовжуватиме наповнюватись легковиками із номерами «PL» та інших країн.

Другий момент – «верблюди». Так називають іноземців, які в’їжджають на авто, зареєстрованому за кордоном, та залишають його в Україні, а додому повертаються автобусом чи поїздом. Послуга, звісно, платна, і на цьому вже виріс цілий сектор прикордонного «бізнесу». Законних механізмів для заборони в’їзду іноземцю на «власному» авто в режимі «тимчасове ввезення» зараз немає, отож, незважаючи на країну приписки автомобіля, нерезиденти і далі завозитимутьтранспортні засоби та залишатимуть їх на території України.

Окрім того, по схемі «легально на рік» українці фактично ніколи не ввозять автомобілів особисто: навіщо «світитись» у базах даних прикордонної та митної служби, щоб ті мали прямі координати водія «євробляхи», якщо за кілька сотень євро це зробить «верблюд». «На себе» оформляють ввезення ТЗ лише мешканці прикордонних регіонів, які експлуатують автомобілі на «євробляхах» у режимі «транзит», але у «транзитників» інша схема оформлення права власності чи розпорядження транспортним засобом, в основному без прив’язки до працевлаштування за кордоном.

Чи може поліція зупиняти автомобілі з литовською реєстрацією, та перевіряти наявність необхідних документів про працевлаштування водія у Литві? Згідно Закону про Національну поліцію, (ст. 35, п. 1(3)), поліцейський може зупинити ТЗ, «якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або транспортного засобу (…) до вчинення адміністративного правопорушення». Але, оскільки мова йде про порушення трудових законів іншої держави, поліція навряд чи володітиме інформацією про те, чи зареєстрований водій у Литві «офіційно», як працівник тої чи іншої компанії, чи ні. Та й складати протокол про адмінпорушення у сфері трудових відносин — це аж ніяк не парафія патрульних.

А от за що справді поліція може зупиняти, та навіть забороняти подальшу експлуатацію «євроблях», то це за порушення вимог пункту 7 «Постанови про затвердження порядку державної реєстрації ТЗ». Відповідно до цього документа, «ТЗ, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користування більш як на два місяці, підлягають держреєстрації у СЦ МВС на строк, визначений ДФС».

Щоправда, і тут є «дірочка» – більшість «євроблях» ввозиться в якості «комерційних ТЗ», тож і в цьому випадку немає за що «зачепитись». Зрештою, інформації від нацполіції про затримання значної кількості водіїв «євроблях», які порушили термін тимчасової реєстрації ТЗ , теж не було — попри те, що парк авто на іноземній реєстрації, за даними від різних джерел, складає від 0,5 до 1,5 мільйона таких ТЗ.

Отже, ситуація у секторі «євроблях», скоріш за все, поки залишатиметься без змін. А для того, щоб зміни відбулись, причому не за рахунок каральних санкцій, законодавцям доведеться владнати два питання: підвищити купівельну спроможність громадян та встановити посильні ставки розмитнення на вживані автомобілі.

Джерело AUTO.RIA.com

Recent Posts

Конфіскація автомобілів: де та за що в українських водіїв можуть відібрати машину

Українські водії звикли до усвідомлення того, що їхні автомобілі – це їхня власність, яка є…

28.04.2024

Поліція почала “полювання” на водіїв без одного важливого атрибута: як не платити штраф

В Україні існує цілий перелік предметів, експлуатувати автомобіль без яких заборонено ПДР. Є навіть думка,…

28.04.2024

Відбирати права стануть частіше: у поліції закликали запровадити нове покарання для водіїв

В Україні тривають дискусії щодо доцільності зміни системи покарань водіїв за порушення ПДР. Свою думку…

28.04.2024

Залишилося 3 дні: з 1 травня поліція почне масово штрафувати неуважних водіїв

Багато автомобілістів не стежать за змінами ПДР, спираючись на старі знання того "як потрібно їздити".…

28.04.2024

Штраф 680 гривень: де не можна залишати машину у дворі житлового будинку

Автовласники, які мешкають у багатоквартирних будинках, особливо у великих містах, регулярно стикаються з проблемою паркування…

28.04.2024

Як не заснути під час їзди: простий спосіб бадьорить за секунду

Багато автомобілістів часто здійснюють тривалі переїзди, які іноді припадають на особливо небезпечний час доби -…

28.04.2024