Статті

Які штрафи за паркування у дворі: названо місця, де не можна ставити автомобіль

Як відомо, в Україні далеко не скрізь дозволено паркування автомобільного транспорту. Особливо в містах, зокрема у дворах житлових будинків. За стоянку машин у заборонених для цього місцях можна отримати чималий штраф. Однак не кожен водій розуміє, за що конкретно і яке стягнення йому загрожує. Видання “РБК-Україна” з посиланням на коментар адвоката Євгена Булименка пролило світло на це питання.

Юрист одразу наголосив, що законодавство України прямо не забороняє паркування транспортних засобів у дворах багатоквартирних житлових будинків, однак автомобілі не повинні перешкоджати мешканцям та їхнім гостям.

Насамперед ПДР свідчать, що стоянка транспорту забороняється в тих самих місцях, де не можна зупинятися, а це залізничні переїзди, травмайні шляхи, естакади, мости і шляхопроводи, тунелі та пішохідні переходи, а також ближче, ніж за 10 метрів від них. Заборонено паркуватися на перехресті або пішохідному переході, а також за 10 метрів від нього, на проїжджій частині, якщо місце проїзду для іншого транспорту становить менше ніж 3 метри. Крім того, не можна залишати свою машину ближче ніж за 30 метрів від посадкових майданчиків громадського транспорту або дорожнього знака такої зупинки, ближче ніж за 10 метрів від місця дорожніх робіт.

Оштрафувати водія також можуть за паркування машини в місці, де вона перешкоджатиме роз’їзду двох або проїзду одного транспортного засобу, закриває сигнали світлофора і дорожні знаки або ближче ніж за 10 метрів від виїзду з прилеглих територій. Отримати покарання можна, якщо припаркуватися на газоні або ближче ніж за 5 метрів від контейнерів для збору сміття, а також за межами населених пунктів, у зоні небезпечних поворотів із видимістю чи оглядовістю менше ніж 100 метрів в одному напрямку. На краю тротуару авто залишати можна, якщо для проходу пішоходів залишається не менше 2 метрів.

У Києві штраф за порушення правил паркування дорівнює двадцятикратному розміру вартості однієї години такої послуги для місця, на якому було залишено машину. Оскільки вартість стоянки в столиці може варіюватися від 5 до 35 гривень на годину, то штраф відповідно може бути від 100 до 700 гривень.

Recent Posts

Чому ламається автомобільний кондиціонер: ТОП-3 типові несправності

З наближенням літнього сезону багато автомобілістів починають помічати проблеми з кондиціонером у своїх транспортних засобах.…

15.06.2024

Водіям назвали 5 популярних послуг СТО, на які не варто витрачати гроші

Сучасні автомобілі настільки складні, що їхні технології часто виходять за рамки розуміння середнього водія. Це…

15.06.2024

Водіям назвали 5 ознак неякісного бензину: як не угробити двигун

Якість палива відіграє вирішальну роль у роботі двигуна вашого автомобіля. Використання неякісного бензину може призвести…

15.06.2024

Назвали 5 проблемних вживаних авто, від яких варто триматися подалі

Купівля вживаного автомобіля часто видається вигідною угодою, проте не всі авто з вторинного ринку виправдовують…

15.06.2024

Купівля машини з пробігом: назвали 3 явно погані ознаки

Придбання автомобіля з пробігом - процес, що вимагає уважності та обережності. В умовах, коли ринок…

15.06.2024

Назвали ТОП-5 автомобільних двигунів, невибагливих до якості оливи

Вибір двигуна для автомобіля - це важливий аспект, який впливає на його довговічність і експлуатаційні…

15.06.2024