Статті

Водіям приходять штрафи після безневинного спілкування з патрульними: рятує лише суд

Юристи звертають увагу українських автомобілістів на нову проблему, з якою стикаються у судовій практиці. Поліція оформляє штрафи на водіїв за порушення правил дорожнього руху навіть без їхнього відома.

Як один із прикладів, компанія «Дорожній адвокат» наводить випадок, коли інспектори зупинили автомобіль на блокпосту і після нетривалого спілкування з водієм відпустили його без будь-яких претензій. Проте вже наступного дня чоловік отримав повідомлення у “Дії” про накладення на нього стягнення за нібито відсутність полісу “автоцивілки”. При цьому документ на момент зупинки автомобіля у автомобіліста був при собі.

Обурений українець подався з’ясовувати стосунки до поліції, але там від його скарг лише відмахнулися, порадивши звернутися зі своїми претензіями до суду, що він у підсумку й зробив. У суді юристи, які представляють інтереси водія, наголосили на неправомірності дій інспекторів, які насамперед не мали жодного права будь-що оформляти на автомобіліста на блокпосту. Тут поліція може лише перевіряти особу водія та стежити, щоб він не перевозив заборонені вантажі.

Крім цього правоохоронці елементарно мали повідомити водія, в чому його підозрюють і розглядати справу про адміністративне правопорушення виключно у його присутності. Йому мали зачитати його права, дозволити дати зустрічні пояснення та надати докази своєї невинності. Лише після цього поліція могла винести ухвалу про притягнення водія до відповідальності, вручивши копію документа “порушнику”.

Усвідомивши фіктивність дій поліції, суд скасував штраф та закрив справу. Водночас юристи звертають увагу, що багато водіїв, отримуючи такі незаконні покарання, з якихось причин не хочуть або не можуть оскаржувати їх, сплачуючи несправедливі штрафи.

Recent Posts

Найвищі штрафи ПДР в Україні та за що їх виписують: машина іноді коштує дешевше

Автомобільні штрафи в Україні є найпоширенішим видом покарання за порушення Правил дорожнього руху (ПДР). Як…

07.10.2024

Найдалекобійніші SUV: ТОП-10 кросоверів і позашляховиків із найкращим запасом ходу

Сучасні позашляховики стають дедалі економнішими, незважаючи на відсутність суворих вимог до економії пального, як у…

06.10.2024

Низькопрофільні шини проти стандартних: що вибрати для свого автомобіля?

Кожен автовласник рано чи пізно стикається з необхідністю заміни шин. Це може бути викликано зносом…

06.10.2024

Вісім автомобілів, які прослужать 20 років і не зламаються

Автомобільний ринок змінюється з неймовірною швидкістю: технології розвиваються, екологічні норми посилюються, а автовиробники все частіше…

06.10.2024

Ford Explorer: що потрібно знати перед покупкою

Ford Explorer, один із найуспішніших середньорозмірних позашляховиків в історії, привернув увагу безлічі автолюбителів. З моменту…

06.10.2024

Який автомобіль краще підходить для великої родини: хетчбек, кросовер або універсал

Вибір автомобіля для великої родини - це завдання, що вимагає ретельного аналізу різних чинників, починаючи…

06.10.2024