Статті

Перевірте свої права: водіїв штрафують на 3400 гривень за неправильну категорію

З початку цього року українські водії стикаються з новими штрафами за помилки, пов’язані з категоріями водійських прав. Однією з найчастіших причин порушень стала невідповідність категорій прав і керованого транспортного засобу. Водіїв, які потрапили в таку ситуацію, штрафують на 3400 гривень, навіть якщо вони досвідчені у водінні.

Однією з найбільш обговорюваних проблем стала ситуація з водіями вантажного транспорту. Юристи попереджають, що навіть якщо у водія є відкрита категорія «C», цього може виявитися недостатньо для керування вантажівкою з повною дозволеною масою понад 7,4 тонни. Подібне порушення часто трапляється серед тих, хто працює на орендованих транспортних засобах або при купівлі нового автомобіля, не вивчивши його техпаспорт.

Не менше проблем виникає і у власників мотоциклів та мопедів. Багато водіїв, особливо ті, хто пересідає з мотоцикла на мопед, помилково вважають, що їхньої категорії прав достатньо для керування будь-яким двоколісним транспортом. Однак, для мопедів потрібна окрема категорія «А1». Незнання цього правила може призвести до штрафу, навіть якщо водій раніше ніколи не стикався з проблемами на дорозі.

Важливим кроком для всіх водіїв стало ретельне вивчення технічного паспорта транспортного засобу перед поїздкою. Саме з техпаспорта можна зрозуміти, до якої категорії належить автомобіль, мотоцикл або мопед, і чи потрібна для його водіння спеціальна категорія прав.

Особливо такі порушення стали частими на тлі постійних змін у правилах дорожнього руху, які відбуваються в Україні останніми роками. Наприклад, із січня 2021 року було запроваджено низку жорстких заходів щодо категорій водійських посвідчень і дозволеної маси транспортних засобів. На жаль, багато водіїв, які звикли до старих правил, не оновлюють свої знання, що і призводить до неприємних ситуацій на дорозі.

Експерти рекомендують водіям не тільки перевіряти свої права перед кожною зміною в керованому транспорті, а й стежити за змінами в законодавстві, які стосуються оновлення правил водіння. Під час купівлі або оренди транспортного засобу варто приділити увагу не тільки його стану та характеристикам, а й тому, які права необхідні для його легального керування.

Recent Posts

Не доводьте до біди: сім правил безпечного водіння в нічний час

Нічна їзда пов'язана з цілою низкою загроз, які українські автомобілісти нерідко ігнорують. Як наслідок -…

04.10.2024

Навіщо восени натирати картоплею лобове скло автомобіля: так роблять досвідчені автомобілісти

З приходом осені в Україні впала температура і збільшилася вологість. У таких умовах багато досвідчених…

04.10.2024

Українським водіям загрожує нова заборона: на яких автомобілях не можна буде їздити

Незабаром на дорогах України може з'явитися нова заборона для автовласників. Верховна Рада готується розглянути законопроєкт,…

04.10.2024

Ніколи не говоріть ці чотири фрази на СТО: порада водіям від автомеханіка

Відомий YouTube-блогер і автомеханік Девід Лонг поділився зі своїми підписниками рекомендаціями про те, як поводитися…

04.10.2024

В Україні введуть вікові обмеження для водіїв: кого не пустять за кермо

В Україні розробляють нові правила, які можуть значно змінити життя літніх автомобілістів. Законопроєкт №8082, який…

04.10.2024

Штраф за гальмівну рідину: кому з українських водіїв він загрожує

Коли мова заходить про обслуговування автомобіля, мало хто з водіїв замислюється про те, як на…

04.10.2024