Статті

Їжа за кермом: як не зіпсувати подорож і не набрати вагу

ЇБагато водіїв годинами сидять у машині, не лише далекобійники. І майже кожному знайома ситуація: на заправці бере голод, а на прилавку тільки хот-доги чи солодощі. Начебто дрібниця, але такі перекуси швидко перетворюються на зайві кілограми й відчуття втоми за кермом.

Як пише Auto.Wprost з посиланням на останні дослідження, водій під час довгого дня в дорозі може витратити до 1000 калорій – це майже стільки ж, скільки бігун за 50 хвилин. Але неправильно підібрана їжа може звести цей ефект нанівець і навіть погіршити концентрацію. Дієтолог Магдалена Хайкевич нагадує:

«Коли готуєте бутерброди, додайте овочі. Якщо купуєте готову страву, оберіть салат. Не дозволяйте акціям на стелажах вирішувати за вас».

Типова пастка – жирні чи гострі страви з соусами. Вони тягнуть за собою сонливість, здуття і дискомфорт. Лікарка Марі Кармен Лопес радить робити часті зупинки й їсти невеликі порції. «Краще кілька легких перекусів, ніж один великий обід, після якого важко зосередитись», – пояснює вона. Коротка прогулянка чи навіть дрімота на стоянці освіжать не гірше за каву.

Ще одна помилка – надлишок макаронів, рису чи бобових. При мінімальній рухливості вони викликають проблеми з травленням. Натомість у кожній порції має бути хоча б 20 грамів білка. Це допоможе тримати апетит під контролем. Цитрусові, помідори й цибуля, попри користь, у день подорожі теж небажані – вони можуть викликати печію.

Особлива тема – вода. Вчені з британського Loughborough University довели, що зневоднений водій помиляється на дорозі так само, як людина з алкоголем у крові. Досить кількох ковтків рідини менше, ніж потрібно, і реакція падає майже наполовину. Тому під рукою завжди має бути пляшка води. А от енергетики часто діють зворотно – замість бадьорості можуть викликати втому.

У більшості європейських країн їсти за кермом прямо не заборонено. Але на практиці це відволікає від дороги й знижує контроль над авто. Дослідники з University of Leeds підрахували: під час жування час реакції падає на 44 відсотки. Тому безпечніше зупинитися в затінку, відкрити контейнер із заздалегідь підготовленим перекусом і з’їсти його спокійно. Це краще і для здоров’я, і для безпеки.

Recent Posts

Навіщо потрібна ледь помітна чорна смуга на дзеркалі: ця дрібниця може врятувати вас від аварії

Багато водіїв навіть не замислюються, чому на бокових дзеркалах деяких авто видно тонку чорну лінію.…

05.12.2025

Як за 100 гривень захистити двері авто від подряпин на парковці: порада, що працює

Якщо щодня паркуєтесь у дворі чи біля супермаркету, ви точно бачили, як двері сусіднього авто…

05.12.2025

Індикатор зі знаком оклику на панелі авто: коли це дрібниця, а коли небезпека

Багато водіїв лякаються, коли на панелі загоряється червоне коло зі знаком оклику. Зазвичай це сигнал…

04.12.2025

Чому не варто заправляти авто «під зав’язку»: пояснення автомеханіка

Багато водіїв намагаються рідше заїжджати на АЗС, заправляючи бак «до відмови». Та, за словами автомеханіків,…

04.12.2025

Кнопки, що дратують: які елементи керування у сучасних авто бісать водіїв

Автомобіль – це не гаджет. Тут усе має працювати інтуїтивно, без роздумів. Але деякі виробники…

04.12.2025

Toyota Corolla 2026 залишився без змін – і це його головна перевага

Toyota вирішила не поспішати з новим поколінням Corolla. Як пише Motor.es, замість цього японці оновили…

04.12.2025