Новости

Про порушення ПДР поліцію будуть повідомляти сповіщувачі, звичайно ж за винагороду

20 жовтня Верховна Рада розглянула законопроект, що стосується фіксації порушень ПДР. Також були внесені деякі зміни, повідомляє «Твоя МАШИНА» .

Кого будуть фіксувати і за що будуть штрафувати

Так, люди, котрі помітили порушення ПДР, можуть їх сфотографувати або зняти на відео і відправити матеріали в органи, які розглядають адміністративні справи. При цьому обов’язкова ідентифікація користувача через портал «Дія».

Фіксувати можна буде порушення, передбачені ч.1, 2, 3, 5, 6, 7 ст.122, ч.1 ст.123, а також ч.1 ст.2, ч.1 ст.6 та ч.1 ст .8 152-1 КУпАП.

Також планується, що стежити за веденням переліку спеціальних програмних засобів, які можна використовувати в режимі фотозйомки (відеозапису) буде Міністерство внутрішніх справ України.

При фіксації правопорушення фото- або відеозйомкою обов’язково визначатиметься назва спеціального мобільного засобу. Постанови у справах про адміністративне правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, можна буде оскаржити тільки в суді.

Електронні докази в КоАП

Також з’явиться таке поняття, як «електронні докази» – це інформація в цифровій формі, яка містить дані про обставини, що мають значення для справи. Вони можуть бути представлені як в справжньому вигляді, так і у вигляді копії.

Оригінал годі й підтверджувати електронним підписом. При цьому якщо подана копія, то необхідно відзначити наявність оригіналу, повідомити про матеріальному носії, на якому зберігається оригінал електронного докази та інформацію про особу, який є автором електронного докази.

Електронне доказ можна надати в паперовому вигляді, проте це не буде вважатися речовим доказом. Докази будуть зберігатися в органі, який розглядає справу про адміністративне правопорушення.

Хто такі сповіщувачі і скільки їм платити

Громадяни, які зафіксували порушення в режимі фотозйомки (відеозапису) з використанням спеціального програмного засобу, стають сповіщувачами. Вони отримують винагороду в розмірі 10% від виписаного порушнику штрафу.

Для того, щоб сповіщувачі не зловживали, пропонується встановити кримінальну відповідальність за надання підроблених або штучно створених матеріалів.

Recent Posts

Їздити вночі стало небезпечніше: водіїв попередили про ризик аварій через “неправильні” фари

У Великій Британії б'ють на сполох через зростання небезпеки, пов'язаної з "неправильною" роботою автомобільних фар.…

27.04.2024

Дотримуйтесь 4 спецправил – інакше штраф: поліція “оголосила полювання” на одну категорію водіїв

Патрульна поліція Волинської області звернула увагу однієї категорії водіїв на важливістю дотримання 4 спеціальних правил.…

27.04.2024

Мобілізація-2024: чи забиратимуть водійські права в ухилянтів, пояснив юрист

Міністерство оборони України оприлюднило ключові положення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності з 18…

27.04.2024

Зміни в ПДР-2024: з 27 квітня водіям потрібно встановлювати нові розпізнавальні знаки

Багато водіїв в Україні за повсякденними справами забувають оновлювати знання з ПДР, що загрожує неприємностями…

27.04.2024

Найкращі кросовери для купівлі у 2024 році: ТОП-10 моделей

Сьогодні кросовери в Україні є одним із найбільш затребуваних видів легкових авто. Українські водії цінують…

27.04.2024

Штраф до 3400 гривень: де заборонено голосно грюкати дверима і багажником автомобіля

В Україні автовласники часто не звертають уваги на те, який дискомфорт вони та їхня машина…

27.04.2024