Categories: Новини

Автомобіль з Європи: що треба знати про ввезення

Якби хтось, незнайомий з реаліями України, подивився на автотрафік наших доріг, то його б здивувала велика кількість машин з литовськими або польськими номерами. Дуже добре характеризує ситуацію анекдотичний вираз з соцмереж – «зупиняє поліція машину на литовських номерах, а там … литовці.»

Дійсно, придбання машин з Європи прийняло абсолютно масовий характер. Як правило, це недорогі або застарілі марки автомобілів, але автор цих рядків особисто спостерігав в Києві Lamborghini з номерами LT. Явище «євроблях», як такі машини охрестили в народі, викликає досить неоднозначну реакцію у інших водіїв.

Більшість з них сходиться на тому, що водії подібних машин суцільно безвідповідальні – адже дійсно, в разі аварії, щоб уникнути відповідальності, легше просто кинути недорогу машину, зареєстровану на іноземного громадянина, ніж відповідати перед законом. Прихильники ж таких машин приводять іншу аргументацію – мовляв, навіщо переплачувати через недосконалість податкового законодавства України, якщо можна ввезти нерозмитнений засіб пересування через кордони?

Корінь проблеми в тому, що для повністю легального статусу привезеного з західних рубежів автомобіля необхідно оформити певну кількість документів, що, зрозуміло, не безкоштовно, і більш того – при оплаті всіх необхідних процедур вартість робить безглуздою придбання авто з Європи. Багато хто посилається на Стамбульську конвенцію, яка визначає можливість безмитного ввезення автомобілів, проте є деякі нюанси. Наприклад, для відповідності з законом автомобіль повинен бути зареєстрований на юридичну особу, яка в свою чергу має бути оформленою в країні, з якої транспортний засіб вивозиться. Водій, який, в сутності, власником авто не є, повинен володіти документами, що засвідчують його діяльність на користь юридично зареєстрованого в Польщі чи Литві підприємства. Існує, щоправда, і лазівка: при продажу машини вас «наймає» на роботу юридична особа, після чого ви перебуваєте в тривалому відрядженні до одного року. По завершенню терміну необхідно приїхати назад в країну «наймача», і продовжити контракт.

Зрозуміло, цим користується досить мала кількість власників таких автомобілів. Більшість просто купує машини, і спирається на те, що формально поліція не може причепитися – там часто не знають, коли автомобіль був ввезений в Україну. Також ніяких претензій не може бути до іноземних громадян. Однак, при цьому, поліція часто зупиняє машини з європейськими номерами, підозрюючи в них нерозмитнені автомобілі, власники яких дотриманням правил дорожнього руху особливо не обтяжені.

Отже, ви їдете польскою (а може, наприклад, словацькою) трасою в бік пропускного пункту на кордоні з Україною, з автомагнітоли грає музика, у вас новий автомобіль і прекрасний настрій. Який мінімум документів потрібно мати при собі, щоб настрій не був затьмарений бюрократичними проблемами, які неминуче очікують попереду?

  • Документи, що засвідчують ваше право на володіння автомобілем або його використання.
  • Техпаспорт автомобіля, виданий державою, де ви його придбали.
  • Паспорт або закордонний паспорт громадянина України

Дешевизна нерозмитнених автомобілів, звичайно, приваблює. Але ми знаходимося на тернистому шляху побудови громадянського суспільства, що має на увазі під собою певну відповідальність перед країною і оточуючими людьми, а значить і перед законом.

Recent Posts

Найкращі автомобілі для їзди по снігу: ТОП-10 недорогих моделей з пробігом

Наближається зима, а з нею і суворі погодні умови, які перетворять будні автомобілістів на справжнє…

18.10.2024

Чому важливо прогрівати двигун за нульової температури: інакше угробите автомобіль

Найближчим часом синоптики обіцяють українцям похолодання і перші заморозки. До такої ситуації автомобілістам слід бути…

18.10.2024

Найкращі вживані автомобілі до 300 000 гривень: ТОП-5 моделей прямо зараз

Знайти дійсно надійний і сучасний автомобіль на вторинному ринку за ціною до 300 000 гривень…

18.10.2024

Недорогі та економічні автомобілі: ТОП-10 бюджетних моделей з меншою витратою палива

Зростання цін і падіння рівня доходів змушує українських автомобілістів шукати більш економні рішення на ринку.…

18.10.2024

Що обов’язково потрібно покласти в багажник автомобіля перед далекою поїздкою: порада механіка

Далекі поїздки здатні піднести неприємні сюрпризи будь-якому автомобілісту. Саме тому до них потрібно готуватися ретельніше,…

18.10.2024

Індикатор EPC в автомобілі: що він означає і чи можна з ним їздити

Деякі автомобілісти іноді помічають на приладовій панелі автомобіля активацію дивного індикатора «EPC». При цьому багато…

18.10.2024