Categories: Гараж

Як законно зекономити на страховці для авто

Щоб щорічно економити на “автоцивілці” 1000 та більше гривень, потрібно автомобіль поставити на облік у “правильному” сервісному центрі.

Вартість “автоцивілки” (ОСГПВ, ОСАГО) залежить від багатьох чинників, однак найбільше – від місця реєстрації транспортного засобу. Причому неважливо, які номери будуть на автомобілі та де проживає власник – важливо пройти процедуру реєстрації у Сервісному центрі МВС, який знаходиться в сільській місцевості.

Для жителів Києва, міст-супутників та міст-мільйонерів вартість страховки ОСАГО (автоцивілки) виявляється досить дорогою. Наприклад, для автомобіля з двигуном до 1,6 літра її вартість у надійній страховій компанії становить близько 1200 грн, а для 3-літрового авто – 2140 грн. Якщо ж застрахувати аналогічну машину в населеному пункті, в якому проживають менше 100 тисяч людей – тариф буде 370 та 670 гривень відповідно. Різниця у вартості поліса – у 2-4 рази!

Цікаво, що для того, щоб страхувати автомобіль за “сільським” тарифом, жителю міста переїжджати нікуди не треба! Це пов’язано з особливістю українського законодавства. Справа в тому, що страхові компанії при визначенні тарифу на “автоцивілку” дивляться не на місце “прописки” власника, а на зовсім іншу інформацію.

Згідно Додатку до Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг №673 від 27.10.2011, при обрахуванні коефіцієнту місця реєстрації транспортного засобу “зазначається місцезнаходження установи, яка зареєструвала транспортний засіб і зазначена в документі про реєстрацію транспортного засобу”.

Реєстрацію транспорту в Україні проводять Сервісні центри МВС України. В кожного з них є свій цифровий код, а їх розшифровка – в кожній страховій компанії. Тому навіть якщо автомобіль матиме київські номери (адже власник машини зареєстрований в столиці), але процедура реєстрації авто була проведена в одному з регіональних Сервісних центрів – при нарахуванні суми “автоцивілки” буде враховуватись “сільський” тариф!

При цьому розмір відшкодування у випадку ДТП, франшиза та інші чинники залишаються незмінними.

Таким чином, щоб економити на страховці “автоцивілки” щорічно тисячу і більше гривень, потрібно реєструвати автомобіль в регіональних сервісних центрах.

Тому при наступному оформленні чи переоформленні автомобіля (купівля нового чи вживаного, перереєстрація через встановлення ГБО тощо), ставте на облік машину в одному з регіональних центрів, що знаходяться поблизу вашого міста. Певна річ, перед тим треба впевнитись у страхового агента, чи дійно даний Сервісний центр “проходить” за 6 тарифом при нарахування вартості “автоцивілки”.

Джерело: Авто 24

Recent Posts

Водіння в дощ: водіям розкрили секрети безпечної їзди

Водіння в дощову погоду несе з собою низку ризиків і загроз для водія. Щоб не…

05.05.2024

Водіям назвали 6 ефективних способів скоротити витрату палива в автомобілі

Кожен водій прагне скоротити витрати на паливо і зробити свою автомобільну подорож більш ефективною. У…

05.05.2024

Водіям розкрили лайфхак із ключами автомобіля, який рятує від спеки влітку

Багато водіїв навіть не підозрюють, що ключі їхніх автомобілів, крім основних, мають і додаткові функції.…

05.05.2024

Гроші на вітер: на якій швидкості не можна відчиняти вікна в автомобілі, щоб не витрачати даремно паливо

Існує безліч рекомендацій для водіїв щодо економії пального в автомобілі, проте мало хто знає, що…

05.05.2024

Чому під час купівлі вживаного автомобіля потрібно уникати машини на “механіці”

Багато автолюбителів відчувають ностальгію за часами, коли автомобілі з механічною коробкою передач були нормою, але…

05.05.2024

5 автомобільних брендів із найвідданішими шанувальниками

Купівля автомобіля - це не тільки придбання транспортного засобу, а й створення зв'язку з брендом.…

05.05.2024