Як самостійно перевірити і відновити каталізатор автомобіля

Забитий сажею каталізатор швидко призведе до підвищеного зносу і швидкої поломки найбільш дорого вузла будь-якої машини – двигуна. Як цього не допустити – читайте далі.

Скільки років або тисяч кілометрів проживе каталізатор? На старих японських і американських автомобілях може пережити кузов і кілька змін глушника. Фактор зносу цього вузла багато в чому залежить від конструкції – в деяких випадках повністю прогорілий елемент просто перестає виконувати свою функцію без наслідків для мотора – а датчики загибелі вузла не помічають.

У сучасних же авто – боротьба за екологію і таке інше – подібний номер вже не пройде, лябда-зонд тут же запалить «чек» на торпедо. Але найчастіша причина виходу каталізатор з ладу – низька якість палива, рясно насиченого сіркою. Стільники забиваються сажею, вихлопні гази перестають виходити з мотора в належній кількості, двигун задихається, а мастило – рясно коксується на стінках. Шах і мат за кілька тисяч кілометрів.

Щоб цього не допустити, потрібно бути з автомобілем трохи уважніше. Для відновлення каталізатора є спеціальні хімічні склади двох типів: які заливаються в бак і ті, що механічно очищають стільники. З баком все гранично ясно, при заправці слід додати «хімію» в бензин і дати машині можливість «продихатися»: виїхати на швидкісну магістраль і «дати гару». До речі, фахівці рекомендують всім автомобілістам проводити таку процедуру кожні 20 000 км. Превентивно, так би мовити.

Якщо ж цього виявилося недостатньо, то слід взяти «пінний» очищувач: на ямі або естакаді викручуємо лямбда-зонд, який стоїть перед каталізатором, і через трубку заповнюємо стільники спеціальним миючим розчином.

Якщо ж каталізатор забитий «наглухо» або вже розсипався, про що неодмінно повідомить дослідження ендоскопом, то водій постає перед вибором: вибивати, ставлячи обманку, або міняти, заплативши, як за половину автомобіля.

Recent Posts

Ніколи не купуйте їх: 7 ознак проблемного автомобіля

Під час вибору вживаного авто слід звертати увагу на цілу низку чинників, щоб надалі не…

07.05.2024

Блогер назвав три найкращі машини, які можна купити до 500 000 гривень

Популярний британський автомобільний блогер, ведучий YouTube-каналу Rusty Trusty висловився на тему купівлі старих автомобілів у…

07.05.2024

Як водієві зрозуміти, що зносилися гальмівні колодки автомобіля: 3 типові ознаки

Весна є типовим періодом, коли водії помічають, що гальмівні колодки їхнього автомобіля зносилися. Після зимового…

07.05.2024

Найекономніші компактні автомобілі: ТОП-12 моделей

Компактні автомобілі користуються дедалі більшою популярністю серед українців, особливо у великих містах, де мобільність і…

07.05.2024

Названо найкращі дні для купівлі автомобіля у 2024 році

Купівля нового автомобіля може бути захоплюючою подією, але вибір часу для цієї угоди може істотно…

07.05.2024

Найкращі автомобілі BMW, які є у продажу просто зараз

BMW - це бренд, який не потребує представлення. З їхньою багатою спадщиною та інноваційним підходом…

07.05.2024