Чи можуть сучасні двигуни «пробігти» мільйон кілометрів?

Багато автовласників зі стажем добре пам’ятають ті наднадійні двигуни автомобілів, які встановлювалися на машини в кінці вісімдесятих і на початку дев’яностих років. Такі мотори мали ресурс в мільйон кілометрів, що дозволяло експлуатувати автомобіль на протязі багатьох десятків років. Сьогодні ж із застосуванням потужних і економічних моторів їх ресурс істотно знизився, тому рідко який двигун пробіжить без капремонту 300-400 тисяч кілометрів.

Сучасні тенденції в автомобілебудуванні
У минулому автомобілі іномарки експлуатувалися протягом десятків років. У підсумку, зробивши одну таку солідну покупку авто, людина могла користуватися машиною, виконуючи лише її сервіс та необхідний ремонт. Сьогодні ж виробникам автомобілів просто невигідна така надійність. Якщо машина може прослужити кілька десятків років, то природно, що її власник незабаром не прийде до них заново в салон робити покупку нового авто.

Тому не варто купуватися на привабливі пропозиції в рекламі про величезний ресурс таких двигунів, які одночасно економічні або мають високу потужність. Це лише рекламні виверти, тоді як у більшості сучасних автомобілів ресурс силового агрегату без капремонту рідко коли перевищує 250 тисяч кілометрів. Зазвичай це термін в 5-7 років, після чого, за задумом виробника автомобіля, такий власник повинен позбутися старої машини і прийти до них в салон за новим авто.

Надійні сучасні двигуни
Сучасні двигуни не настільки надійні, як силові агрегати, які використовувалися в минулому. Подібне пояснюється, в тому числі гонитвою за потужністю і чудовою паливною економічністю. Щоб зняти з дволітрового мотора 200-300 кінських сил доводиться використовувати відразу кілька турбін, що істотно погіршує надійність таких двигунів. Те ж саме стосується питань паливної економічності. У минулому більшість моторів були 8-клапанними, в них не використали надскладні системи упорскування, що дозволяло істотно спростити конструкцію і забезпечити її надійність і довговічність.

Тому вибираючи такий двигун, слід віддавати перевагу простим силовим агрегатам, які не мають турбін і нагнітачів. Зазвичай це прості мотори, які не можуть похвалитися прекрасною динамікою або рекордними показниками паливної економічності, але при цьому вони прослужать максимально довго, а автовласник буде позбавлений необхідності кожні 5-6 років виконувати капітальний ремонт мотора, що істотно збільшує його витрати.

Рекомендації по експлуатації автомобілів
Автовласникові, щоб забезпечити необхідні показники надійності авто і виключити критичні поломки двигуна, необхідно правильно обслуговувати мотор, своєчасно міняти масло, антифриз, привід ГРМ і проводити відповідні планові ремонти. Також такі рекомендації стосуються і якості використовуваного палива, не слід заправлятися на віддалених заправках, де якість бензину або солярки може залишати бажати кращого.

При експлуатації автомобіля, слід, по можливості, виключити підвищені навантаження на двигун, що відзначається не тільки під час перевезення на авто різних великовагових вантажів, а й при тривалому використанні машини в пробках, коли двигун годинами працює на холостому ходу. В останньому випадку при експлуатації машини в умовах великих міст у таких автомобілів можуть бути невеликі пробіги, проте їх показники роботи мотогодин будуть вкрай високими, що призводить до необхідності передчасного капітального ремонту двигуна.

Підведемо підсумки
Незважаючи на всі запевнення автовиробників, що їхні машини довговічні і не доставляють ніяких проблем, все ж сучасні двигуни не настільки надійні, як мотори, що встановлюються на машинах у вісімдесятих і дев’яностих роках минулого століття. Багато в чому це пояснюється як цілями самих автовиробників, яким просто не вигідно робити наднадійні і довговічні машини, так і неправильною експлуатацією автомобілів, коли автовласник економить на масляному сервісі, не проводить планові ремонти або ж в процесі експлуатації авто навантажує його по максимуму.

Recent Posts

Дотримуйтесь 4 спецправил – інакше штраф: поліція “оголосила полювання” на одну категорію водіїв

Патрульна поліція Волинської області звернула увагу однієї категорії водіїв на важливістю дотримання 4 спеціальних правил.…

27.04.2024

Мобілізація-2024: чи забиратимуть водійські права в ухилянтів, пояснив юрист

Міністерство оборони України оприлюднило ключові положення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності з 18…

27.04.2024

Зміни в ПДР-2024: з 27 квітня водіям потрібно встановлювати нові розпізнавальні знаки

Багато водіїв в Україні за повсякденними справами забувають оновлювати знання з ПДР, що загрожує неприємностями…

27.04.2024

Найкращі кросовери для купівлі у 2024 році: ТОП-10 моделей

Сьогодні кросовери в Україні є одним із найбільш затребуваних видів легкових авто. Українські водії цінують…

27.04.2024

Штраф до 3400 гривень: де заборонено голосно грюкати дверима і багажником автомобіля

В Україні автовласники часто не звертають уваги на те, який дискомфорт вони та їхня машина…

27.04.2024

Назавжди забудьте про запітнілі вікна в автомобілі: простий лайфхак у чотири кроки

Навесні автомобілісти часто стикаються із запотіванням вікон в автомобілі. Особливо ця проблема актуальна вранці через…

27.04.2024