Чому користуватися «водійськими окулярами» шкідливо для здоров’я

Не варто вірити усьому, що говорять в рекламі сонцезахисних окулярів. Красиві кольори лінз, що вважаються в народі корисними для очей, можуть зіграти з вашим зором злий жарт.

Середньостатистичний автовласник, як правило, впевнений, що класичні «водійські окуляри» обов’язково повинні мати лінзи жовтого або оранжевого кольору. Численні Інтернет-сайти хором запевняють нас, що саме завдяки жовтим «скельцям» світло зустрічних фар менше сліпить вночі, а в світлу пору доби предмети через такі лінзи чіткіші та контрастніші.

Наскільки об’єктивне таке уявлення – питання досить спірне.

Зате будь-який лікар-офтальмолог абсолютно точно скаже вам, що жовтий колір лінз збуджує нервову систему і підвищує очний тиск. Хірургам, наприклад, такі окуляри категорично протипоказані. А водієві, від дій якого залежать життя сотень людей навколо, – чомусь рекомендовані.

Насправді саме поняття «водійські окуляри» – не більше ніж маркетинговий трюк. Бувають сонцезахисні окуляри, які або корисні, або шкідливі. Найкращі для очей – лінзи сірого, коричневого, зеленого і чорного відтінків. Такі окуляри затримують максимальну кількість світла.

Найбільш шкідливий колір лінз сонцезахисних окулярів – синій. Він не затримує ультрафіолету (UV), створюючи ілюзію затемнення.

Не менш підступні окуляри з нерівномірним затемненням лінз, коли наприклад, верхня частина скла темніше нижньої. Недовга прогулянка в них зір не підпортить, але водіння протягом декількох годин може призвести до сильного виснаження очей.

Recent Posts

Не робіть так: одна популярна помилка водіїв, яка вбиває ваш автомобіль

У повсякденній діяльності українські автомобілісти роблять чимало помилок, які іноді обходяться їм вкрай дорого. До…

20.09.2024

Механік закликав негайно зупинити авто, якщо бачите цей індикатор на приладовій панелі

Топовий американський автомеханік Скотті Кілмер, маючи 56-річний досвід роботи з автомобілями, назвав одну небезпечну ознаку,…

20.09.2024

Навіщо водії зі стажем натирають лобове скло автомобіля сирою картоплею

Якщо ви побачите, як автомобіліст натирає лобове скло картоплею, не варто відразу думати, що він…

20.09.2024

Правило 30 хвилин: що потрібно знати водієві про заряджання акумулятора автомобіля під час руху

Акумулятор автомобіля - один із найважливіших компонентів транспортного засобу, що потребує регулярного обслуговування. Ситуації, коли…

19.09.2024

Не робіть так: яка популярна помилка водіїв під час паркування веде до блокування АКПП

Автомобілі з автоматичною коробкою передач істотно полегшують життя сучасним водіям. Ці машини не потребують частого…

19.09.2024

Десять найгірших автомобілів в історії: помилки, які неможливо забути

Сучасні автомобілі значно просунулися в плані технологій, безпеки та надійності. Навіть найбільш невиразні моделі зазвичай…

19.09.2024