Чому не варто заправляти авто 92-м бензином замість 95-го

Підвищення акцизів, коливання акцій, зростання вартості сировини і накладні витрати – все це і багато іншого раз у раз допомагає черговий заправці в спустошенні і без того не дуже-то товстих гаманців співвітчизників. В умовах, що склалися багатьом в голову приходить «геніальна» ідея: скоротити витрату пального, заливши бензин А92 замість А95.

Отже, чи вийде заощадити якщо замість належного 95-го бензину, «годувати» свою ластівку 92-м? Відповідь на це питання залежить від того, що мається на увазі під словом «економія», і коли ця сама «економія» повинна відбутися. Якщо говорити безпосередньо про момент заправки, то так, заплатити доведеться дійсно менше. Якщо ж говорити про довгострокові наслідки подібної експлуатації автомобіля, то слово «економія» доведеться замінити на словосполучення «додаткові витрати». Нарешті, багатьох напевно цікавить, чи вийде обдурити двигун і скоротити витрату літрів таким чином?

Ні, не вийде. Всупереч популярному на просторах мережі міфу, використання бензину з нижчим октановим числом призводить не до скорочення витрат, а до його збільшення. В середньому зростання витрат становить близько 10%. Якщо перерахувати це на вартість, то 92-й і у 95-го в такій ситуації виграє, однак різниця буде буквально копійчана. Навіть якщо забути про всі проблеми, які можуть виникнути з двигуном в майбутньому.

Окремо варто відзначити, що сучасні автомобілі не дуже добре пристосовані до 92-го бензину в принципі. З цієї причини дуже часто творці машин і двигунів вказують навіть більш високе значення октанового числа, ніж насправді потрібно. Робиться це для того, щоб зайвий раз перестрахуватися від впливу низькоякісного палива на агрегат машини.

Recent Posts

50 тисяч штрафу і конфіскація авто: за що українським водіям загрожує максимальне покарання

Порушення ПДР, як правило, вважається адміністративним правопорушенням і карається відповідно до Кодексу України про адміністративні…

21.09.2024

На все про все 30 днів: як ТЦК домагається обмеження водійських прав «ухилянтів»

З травня Територіальні центри комплектування (ТЦК) Міноборони отримали можливість застосовувати до осіб, які порушують мобілізаційне…

21.09.2024

Двигун під загрозою: що викликає шлам і як його позбутися

Для багатьох автовласників очевидна важливість моторної оливи для роботи двигуна. Воно не лише змащує внутрішні…

20.09.2024

Сім критичних помилок під час заміни моторної оливи, які вбивають автомобіль

Незважаючи на уявну простоту заміни моторного масла, це одна з тих операцій, де навіть невеликі…

20.09.2024

Негласні сигнали водіїв: цього не вчать в автошколі

Комунікація водіїв на дорозі - це ціла система вербальних і невербальних сигналів, яку осягнути можна…

20.09.2024

Найкращі автомобілі з пробігом: ТОП-10 моделей до 25 000 доларів

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні певний бюджет, що дозволяє претендувати на купівлю нового автомобіля,…

20.09.2024