Як зробити автомобіль економічнішим

Як зробити автомобіль більш економічним – про це кожен автовласник замислювався хоча б раз. У глобальному плані – це територія діяльності конструкторів, але в певних межах водій також може вплинути на витрату палива. 24 канал підготував декілька порад з цього приводу.

Обміркувавши, як зробити автомобіль більш економічним, ви зрозумієте, що вам доведеться відмовитися від деяких звичних речей. З іншого боку, істотно зменшити апетит автомобіля не вдасться, оскільки для цього потрібні конструктивні зміни. У будь-якому випадку, бажано здійснити цілий комплекс заходів, оскільки окремі, вибіркові заходи помітної економії палива не принесуть.

Загальні питання

Насамперед потрібно привести автомобіль до того стану, яким його задумали конструктори. Тобто – привести машину в порядок, замінивши зношені і напівзношені деталі, відрегулювати ті вузли, які підлягають коригуванню.

Звичайно, у багатьох випадках “повний порядок” може обійтися дуже дорого. Тому якщо автомобіль старий або дорогий в ремонті, важливо вибрати саме ті агрегати, які безпосередньо впливають на витрату палива.

– Перевірте двигун, перш за все систему живлення. Форсунки “інжектора” або дизеля повинні бути чистими і подавати паливо в двигун у вигляді правильного конусу і в точно визначеній кількості. Паливний насос повинен забезпечувати досить високий тиск в магістралі.

– Починати потрібно з діагностики. Форсункам часто допомагає промивка на спеціальному стенді, в разі повного зносу бензинових, вони підлягають заміні, дизельні часто можна відремонтувати. Електробензонасос зазвичай заміняють новим, механічний насос карбюраторних автомобілів умільцям вдається перебрати. Дизельний ТНВД (паливний насос високого тиску) також часто можна ремонтувати, хоча це одне з найдорожчих задоволень серед всіх видів обслуговування.

– Потрібно налаштувати систему запалювання – це теж відповідь на питання, як зробити автомобіль більш економічним. Свічки не повинні пропускати іскру, причому має значення сила і форма іскри. У багатьох випадках свічки можна очистити – наприклад, піскоструйкою, відмочуванням в “туалетному каченяті” або іншим методом, а найпростіший варіант – заміна. Свічкові дроти (і їх наконечники) не повинні допускати витік струму по ізоляції, часто це стає причиною пропуску іскри в циліндрі. В принципі, якщо дроти сильно забруднені, можна спробувати усунути витік ретельним промиванням, але якщо має місце пробій ізоляції, допоможе тільки заміна.


– Ходова частина також впливає на витрату палива. В старого автомобіля іноді злегка підклинюють гальма. Потрібно проінспектувати колісні гальмівні механізми, переконатися, що колодки повністю відходять від дисків і барабанів, очистити деталі від бруду і продуктів корозії. Якщо підклинює поршень в робочому циліндрі гідроприводу, досвідчений майстер може спробувати усунути заїдання без заміни вузла – іноді це допомагає.

– Тиск в шинах істотно впливає на апетит автомобіля. Виставте його відповідно до заводської інструкції, не прагнучи зробити колеса жорсткіше – надмірно високий тиск теж підвищує витрати.

– Колеса з порушеними кутами установки коліс теж надають підвищений опір руху. Перевірте і відрегулюйте їх геометрію – те, що в побуті називають розвал-сходженням. Істотної економії на паливі від цього не чекайте, але одночасно ви усунете прискорений знос шин, а це вже помітні суми.

Recent Posts

Правило 30 хвилин: що потрібно знати водієві про заряджання акумулятора автомобіля під час руху

Акумулятор автомобіля - один із найважливіших компонентів транспортного засобу, що потребує регулярного обслуговування. Ситуації, коли…

19.09.2024

Не робіть так: яка популярна помилка водіїв під час паркування веде до блокування АКПП

Автомобілі з автоматичною коробкою передач істотно полегшують життя сучасним водіям. Ці машини не потребують частого…

19.09.2024

Десять найгірших автомобілів в історії: помилки, які неможливо забути

Сучасні автомобілі значно просунулися в плані технологій, безпеки та надійності. Навіть найбільш невиразні моделі зазвичай…

19.09.2024

П’ять помилок водіїв, які вбивають ваш автомобіль: як уникнути непотрібних поломок

Кожен автовласник хоче, щоб його транспортний засіб прослужив якомога довше, але багато хто з нас…

19.09.2024

Десять кращих автомобілів класу люкс прямо зараз: розкіш і технології майбутнього

Автомобілі класу люкс завжди вирізнялися високими стандартами, пропонуючи своїм власникам не тільки комфорт і статус,…

19.09.2024

Три помилки під час прогрівання двигуна, яких припускаються всі водії

Незважаючи на те, що сучасні двигуни і мастила для них виробляються так, що прогрів стає…

19.09.2024