Статті

Водіям назвали недорогу деталь в автомобілі, яка суттєво впливає на витрату палива

У боротьбі за економію пального ми забуваємо про один малопомітний, але на справді дуже “впливовий” чинник – свічки запалювання. Вирахувати їхню провину непросто, але можливо. І експерти Авто24 знають, як саме це зробити.

Як і кожна деталь, свічка запалювання старіє. Від ерозії (відриву частинок металу) збільшується робочий зазор між електродами. Цей збільшений проміжок електричному розряду пробити важче, особливо у несприятливих умовах – при холодному старті в мороз, на холостому ходу, або навпаки, на високих обертах.

Друга причина – шар нагару, який навіть при якісному бензині може накопичуватись на електродах та ізоляторі. За певних умов він може проводити електричний розряд, відбираючи силу в іскри у робочому проміжку – або зовсім “вимикаючи” її.

Нарешті, через зміну температур на старих свічках “стомлюється” ізолятор центрального електроду – він покривається тріщинами, через які так само можливе часткове або повне “стікання” іскри.

Що робити з проблемною свічкою

Найнадійніше – замінити весь комплект свічок на двигуні. Але якщо їхній пробіг ще невеликий (скажімо, до 10 тис. км), то можна припустити брак однієї з свічок, і замінити лише її. А ще свічку запалювання, яка почала час від часу “пропускати іскру”, можна спробувати врятувати.

Перш за все, треба відрегулювати зазор між електродами, повернувши його до рекомендованого виробником значення. Робиться це просто – підгинанням бокового електроду, при тому по ньому краще не стукати.

Також можна спробувати очистити проблемну свічку. Але не дай вам Боже вдаватися до таких варварських методів, як випалювання електродів на відкритому вогні або зачищення жорсткою металевою щіткою. Такі прийоми або зруйнують цемент-герметик між ізолятором та корпусом, або порушать захисний шар глазурі на центральному ізоляторі, через що на нього почне активно осідати нагар, ще більше порушуючи працездатність виробу.

Культурно очистити від нагару (якщо справа саму у ньому) електроди та ізолятор свічки можна у піскоструменевому апараті або за допомогою побутового миючого засобу для сантехніки “Туалетне каченя”. Перший спосіб – для СТО, другий – для самостійних вправ.

Recent Posts

7 способів вбити “автомат”: яких типових помилок припускаються водії на АКПП

Коли мова заходить про автоматичну коробку передач, деякі водії помилково вважають, що вона більш надійна…

30.04.2024

Найкращі автомобілі для дівчат і жінок: ТОП-10 компактних моделей

У сучасному світі автомобіль став невід'ємною частиною повсякденного життя. Для багатьох дівчат і жінок вибір…

30.04.2024

Італійців вразив рідкісний Aston Martin на українських номерах: фото

Жителі Європи продовжують відкривати для себе Україну. З початку повномасштабного вторгнення РФ до країн ЄС…

30.04.2024

Поліція зупинила Tesla, яка проїхала на автопілоті 40 км зі сплячим водієм за кермом

У Швеції водій-кур'єр заснув за кермом Tesla просто під час їзди на трасі. Незважаючи на…

30.04.2024

Забирають просто з траси: ТЦК затримують водіїв, які повертаються з-за кордону

Українські далекобійники міжнародних рейсів стикаються з проблемами з територіальними центрами комплектування (ТЦК і СП) після…

30.04.2024

10 ознак того, що вам час продати машину і пересісти на громадський транспорт

Продаж вашого автомобіля і перехід на громадський транспорт - це великий крок, який може принести…

30.04.2024