Статті

Конфіскація автомобілів в ухилянтів: юристи пояснили, коли це можливо

З 18 травня в Україні запрацював новий закон про посилення мобілізації, який передбачає низку нових норм і обмежень щодо осіб, які ухиляються від призову на військову службу. Серед іншого багатьох українців почало хвилювати питання про фінансові стягнення та конфіскацію майна, включно з особистим транспортом.

Юристи звертають увагу, що обмеження щодо водіїв у новому законі дійсно є. Насамперед це стосується обмеження права керування транспортним засобом. Однак воно може застосовуватися тільки судом, якщо громадянин систематично ігнорує виклики в ТЦК, не був знайдений в результаті розшуку поліцією.

Якщо суд ухвалить відповідне рішення, то воно може бути скероване до виконавчої служби, яка і запроваджує відповідні обмеження, за аналогією із заборгованістю водіїв зі сплати аліментів. При першій же зупинці поліцією водійські права вилучаються і передаються до суду. Повернути їх можна буде тільки після виконання вимоги ТЦК.

Що стосується конфіскації автомобіля, то, як і будь-яке інше майно, його теоретично може бути вилучено за наявності у громадянина неоплачених боргів. Наприклад, за адміністративними штрафами за ухилення від мобілізації. Зараз вони сягають 25 500 гривень. Однак заарештувати і виставити машину на торги, щоб за рахунок цього погасити заборгованість, що утворилася, за словами юристів, виконавча служба може, лише якщо решта заходів не дали потрібного ефекту, а загальна сума заборгованості перевищить 160 000 гривень.

Тоді майно боржника дійсно можуть заарештувати і відправити на аукціон, за підсумками якого виручену з продажу авто суму спрямують на погашення заборгованості зі штрафів, а залишок суми – повернуть власнику. При цьому багато юристів скептично ставляться до такої перспективи.

Recent Posts

Китайці випускають новий седан із витратою пального 2,9 л і запасом ходу 2100 км: фото

Китайська компанія BYD розробила унікальну гібридну силову установку з екстремально низькою витратою палива і величезним…

17.06.2024

Найбільш далекобійні електрокари: ТОП-10 моделей, які довезуть куди треба

Електричні автомобілі набирають популярності по всьому світу, і Україна не є винятком. Водночас у автолюбителів…

17.06.2024

Видалення пташиного посліду з автомобіля: як це зробити, щоб не пошкодити фарбу

Пташиний послід на автомобілі - проблема, яка може торкнутися кожного автовласника. Причому важливий тут не…

17.06.2024

ТОП за свої гроші: названо найкращі автомобілі у своїй ціновій категорії

Автомобілі сьогодні є дорогою інвестицією, до якої не варто ставитися легковажно. Досвідчені автолюбителі педантично вивчають…

17.06.2024

Назвали 3 простих способи знизити шум від літніх шин автомобіля

Перехід на літні шини часто супроводжується підвищеним шумом, що спричиняє водіям автомобілів та їхнім пасажирам…

17.06.2024

В українських водіїв почали відбирати машини через нові правила: хто під загрозою

Нові правила призвели до того, що деякі українські водії позбавляються своїх автомобілів. Транспортний засіб заберуть…

17.06.2024