Статті

Коли точно потрібна промивка двигуна автомобіля: пояснення досвідченого механіка

Промивання двигуна – важлива процедура, яку водії повинні виконувати з особливою уважністю і розумінням. Досвідчений автомеханік розповів, у яких випадках бензиновому двигуну дійсно необхідна промивка.

Коли промивка не потрібна
Якщо у вас автомобіль з невеликим пробігом, який обслуговують відповідно до рекомендованих міжсервісних інтервалів (з урахуванням важких умов), і при цьому завжди використовують високоякісне мастило, то в промиванні немає потреби. Сучасні оливи володіють достатніми мийними властивостями і підтримують двигун у чистоті при дотриманні регулярної заміни.

Коли промивка необхідна
Однак ідеальна картина зустрічається рідко. На українських дорогах більшість автомобілів старше 12 років, і водії часто обслуговують їх нерегулярно і не завжди використовують якісні технічні рідини. У таких випадках промивка стає необхідною.

Проблеми в разі неправильного обслуговування
Для автомобілів з великим пробігом, в яких масло мінялося несвоєчасно і було середньої або низької якості, в двигуні накопичуються шлами і відкладення. Це призводить до погіршення циркуляції оливи і зниження ресурсу масляного фільтра. У результаті масло починає циркулювати, минаючи фільтрувальний елемент, і бруд проникає в масляні канали, що може призвести до серйозних пошкоджень і дорогого ремонту.

Як працює моторна олива
Моторне мастило складається з базової основи та пакета присадок, які забезпечують мийні, антиокислювальні та антикорозійні властивості. У дешевих оливах присадки швидше виробляються, що сприяє утворенню відкладень задовго до запланованої заміни оливи. Тому використання якісної оливи та своєчасна її заміна є ключовими факторами в підтримці чистоти двигуна.

Переваги промивних присадок
Найпоширеніші для промивання двигуна «п’ятихвилинні присадки» мають хороші мийні та антиокислювальні властивості. Вони допомагають справлятися з вимиванням старої рідини, де вже почався процес окислення, а також очищають систему від усіх відкладень. Таким чином, промивка рекомендується під час кожної заміни оливи для автомобілів з великим пробігом.

Коли промивка може нашкодити
Однак у разі, якщо міжсервісний інтервал було критично порушено, якщо використовували низькоякісне мастило або його якість узагалі невідома, а на кришці оливозаливної горловини видно значні відкладення, слід бути обережним. Промивання в таких випадках може відмити великі шматки відкладень, які можуть забити маслоприймач. У таких ситуаціях необхідно оцінити стан двигуна зсередини за допомогою відеоендоскопа і, можливо, звернутися по допомогу на професійне сертифіковане СТО.

Повнооб’ємні промивки: обережність понад усе
Механік також застерігає від використання повнооб’ємних промивок, які випускають маловідомі дрібні бренди. Відомі виробники такі склади не випускають, що викликає сумніви в їхній якості та безпеці. Тому вибір якісних і перевірених промивних засобів – запорука довгої та надійної роботи двигуна.

Recent Posts

Правило 30 хвилин: що потрібно знати водієві про заряджання акумулятора автомобіля під час руху

Акумулятор автомобіля - один із найважливіших компонентів транспортного засобу, що потребує регулярного обслуговування. Ситуації, коли…

19.09.2024

Не робіть так: яка популярна помилка водіїв під час паркування веде до блокування АКПП

Автомобілі з автоматичною коробкою передач істотно полегшують життя сучасним водіям. Ці машини не потребують частого…

19.09.2024

Десять найгірших автомобілів в історії: помилки, які неможливо забути

Сучасні автомобілі значно просунулися в плані технологій, безпеки та надійності. Навіть найбільш невиразні моделі зазвичай…

19.09.2024

П’ять помилок водіїв, які вбивають ваш автомобіль: як уникнути непотрібних поломок

Кожен автовласник хоче, щоб його транспортний засіб прослужив якомога довше, але багато хто з нас…

19.09.2024

Десять кращих автомобілів класу люкс прямо зараз: розкіш і технології майбутнього

Автомобілі класу люкс завжди вирізнялися високими стандартами, пропонуючи своїм власникам не тільки комфорт і статус,…

19.09.2024

Три помилки під час прогрівання двигуна, яких припускаються всі водії

Незважаючи на те, що сучасні двигуни і мастила для них виробляються так, що прогрів стає…

19.09.2024