Статті

Не доводьте до біди: шість речей, які категорично не можна робити за кермом

Від ДТП в Україні не застрахований жоден автомобіліст, але ризик потрапляння в аварію завжди можна звести до мінімуму, дотримуючись певних вимог. Водночас експерти виділяють низку помилок, яких припускаються водії, чим самі на себе накликають неприємності. Увагу керманичів звернули на шість речей, які категорично не можна робити за кермом під час руху.

Розмовляти по телефону
П.2.9.д ПДР прямо забороняє використовувати телефон, якщо він перебуває в руці у водія. За це можна отримати 510 гривень штрафу (ст.122 КУпАП). Якщо порушення спровокувало аварійну ситуацію, то штраф збільшується до 1445 гривень з опцією позбавлення прав на строк до року. Водночас спілкуватися через Bluetooth-гарнітуру або гучний зв’язок не заборонено.

Палити за кермом
Паління у своєму авто не заборонене законом, але статистка свідчить, що цей процес все ж таки збільшує шанси опинитися в ДТП. Це не дивно, адже водії через відволікання на сигарету втрачають концентрацію, а їдкий дим може тимчасово погіршити їм огляд.

Їсти за кермом
Так само як і з курінням, прямо вживання їжі не заборонено законом, але це сильно відволікає водія від процесу керування автомобілем, створюючи загрозу безпеці дорожнього руху. У деяких країнах уже давно за подібне виписують чималі штрафи.

Нетвереза їзда
Водіння у п’яному вигляді є одним із найгрубіших порушень ПДР, яке має відповідної тяжкості покарання. Якщо у вашому організмі виявлять понад 0,2 проміле алкоголю (0,5 літра пива, 50 грам горілки, 200 грам сухого вина), то ви вмить позбудетеся прав на рік і отримаєте штраф у розмірі 17 000 гривень. Якщо протягом року знову попадетеся нетверезим за кермом, то штраф зросте вдвічі, а термін відсторонення від керування авто становитиме вже три роки. Втретє водія можуть оштрафувати на 51 000 гривень і позбавити прав уже на 10 років.

Порушення дистанції
Одна з найпоширеніших причин ДТП в Україні. Водії нерідко притискаються один до одного, особливо в умовах обмеженого простору у великих містах. У підсумку у них просто не залишається місця для маневру в екстрених ситуаціях, що призводить до зіткнень. Особливо важливо тримати дистанцію в умовах слизького дорожнього покриття.

Водіння без ременя безпеки
Більше половини українських автомобілістів ігнорують використання ременів безпеки, що карається штрафом у розмірі 510 гривень. Однак найнебезпечніше для водія не це, а ризик отримати травми при раптовому зіткненні. Численні дослідження показують, що чимало автомобілістів та їхніх пасажирів, які загинули внаслідок ДТП, з високою часткою ймовірності могли вижити, якби користувалися ременями безпеки. У зв’язку з цим ігнорувати цю вимогу ПДР не тільки протизаконно, а й просто нерозумно.

Recent Posts

Правило 30 хвилин: що потрібно знати водієві про заряджання акумулятора автомобіля під час руху

Акумулятор автомобіля - один із найважливіших компонентів транспортного засобу, що потребує регулярного обслуговування. Ситуації, коли…

19.09.2024

Не робіть так: яка популярна помилка водіїв під час паркування веде до блокування АКПП

Автомобілі з автоматичною коробкою передач істотно полегшують життя сучасним водіям. Ці машини не потребують частого…

19.09.2024

Десять найгірших автомобілів в історії: помилки, які неможливо забути

Сучасні автомобілі значно просунулися в плані технологій, безпеки та надійності. Навіть найбільш невиразні моделі зазвичай…

19.09.2024

П’ять помилок водіїв, які вбивають ваш автомобіль: як уникнути непотрібних поломок

Кожен автовласник хоче, щоб його транспортний засіб прослужив якомога довше, але багато хто з нас…

19.09.2024

Десять кращих автомобілів класу люкс прямо зараз: розкіш і технології майбутнього

Автомобілі класу люкс завжди вирізнялися високими стандартами, пропонуючи своїм власникам не тільки комфорт і статус,…

19.09.2024

Три помилки під час прогрівання двигуна, яких припускаються всі водії

Незважаючи на те, що сучасні двигуни і мастила для них виробляються так, що прогрів стає…

19.09.2024