Categories: Статті

Штрафи за паркування на місцях для інвалідів – як діятиме поліція на практиці?

Вирішення будь-якого питання часто тягне за собою виникнення нових питань. Так сталося і у випадку з законом «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю».

Цей документ отримав юридичну силу 26 жовтня 2017 року, і в ньому передбачені штрафи від 1020 до 1700 грн за неправомірне використання місць для паркування транспортних засобів інвалідів та розпізнавального знака «інвалід». Також, у певних випадках може бути застосовано тимчасове затримання автомобіля, залишеного з порушенням (за допомогою блокіратора) або навіть евакуація ТЗ на «штрафмайданчик». При цьому, у автовласників виник ряд питань, що стосуються практичного виконання поліцією норм закону у життєвих ситуаціях, з якими доведеться стикатися досить часто. За відповідями на ці питання журналісти звернулися в Департамент патрульної поліції і незабаром отримали офіційну відповідь.

AUTO.RIA задає питання, Нацполіція відповідає:

AUTO.RIA: Як на практиці патрульні поліцейські будуть діяти з автомобілем, що займає спецмісце, якщо при цьому відсутній водій і розпізнавальний знак «інвалід» на самому автомобілі? Чи буде викликатися евакуатор для такого авто і складатися протокол?

Нацполіція: Норми закону будуть застосовуватись у повній мірі, тобто – складатися адмінпротокол, проводитись тимчасове затримання ТЗ або його евакуація за допомогою евакуатора.

Як це розуміти: Якщо водій насправді порушив описані в новому законі вимоги, втекти від відповідальності за допомогою «казок» поліцейським не вдасться. Тим водіям, у яких є офіційно підтверджені пільги, слід подбати про наявність при собі відповідних документів і розпізнавального знака «інвалід» на автомобілі.

AUTO.RIA: Як діятимуть патрульні, якщо водій авто, яке займає спецмісце, не має при собі документів про інвалідність і не має «виражених ознак інвалідності», але при цьому повідомляє, що привіз інваліда, наприклад, в аеропорт або на вокзал, де пасажир-інвалід продовжив шлях на іншому виді транспорту?

Нацполіція: Нацполіцією за участю Департаменту патрульної поліції підготовлено пропозицію для МВС про внесення додаткового пункту «2.1/д» в Правила дорожнього руху з наступним змістом: «водій ТЗ повинен мати при собі документ, що підтверджує встановлення у водія або одного з пасажирів факту інвалідності (крім явно виражених ознак інвалідності) на ТЗ якого встановлено розпізнавальний знак «інвалід».

Як це розуміти: Запитання, поставлене нами, стало підставою для створення пропозиції про внесення додаткового пункту в ПДР. Водіям, які мають відповідні пільги, або людям з інвалідністю, які планують поїздки в якості пасажира, слід подбати про наявність при собі відповідних документів, що підтверджують право користування спецмісцями на парковках та розпізнавальним знаком на автомобілі. Якщо ви дійсно висадили особу з інвалідністю на спецмісці, після цього автомобіль слід переставити на звичайне місце для паркування, не позначене табличкою 7.17 або розміткою 1.30.

AUTO.RIA: «Неправомірне використання на ТЗ знака «водій з інвалідністю»: якщо, наприклад, батько-інвалід, наклеївши відповідні знаки на своє авто, дав його в користування сину, – чи будуть патрульні контролювати правомірність використання знака та застосовувати норму ч. 5 ст. 125 КУпАП для такого водія?

Нацполіція: Згідно ПДР (п. 2.3), водій зобов’язаний перед виїздом перевірити та забезпечити технічну справність і комплектність ТЗ. Правила не вимагають, щоб знак «інвалід» був стаціонарно приклеєний на склі, а лише «розміщений спереду і ззаду механічного ТЗ».

Як це розуміти: Якщо у водія немає особистих пільг – він нестиме відповідальність за безпідставне використання розпізнавального знака. Якщо ж машиною періодично керує людина з інвалідністю, слід використовувати розпізнавальні знаки, які можна встановлювати і знімати.

 

Recent Posts

Чи потрібно міняти антифриз перед зимою: що радять експерти?

З наближенням холодів більшість автомобілістів починають готувати свої транспортні засоби до зимового сезону. Серед низки…

28.09.2024

Який простий засіб змусить блищати ваш автомобіль

Підтримка блиску автомобіля - завдання, з яким стикаються всі автовласники. Приємний зовнішній вигляд машини не…

28.09.2024

Не грюкайте дверима автомобіля: ось що може швидко вийти з ладу

Сильне грюкання дверима автомобіля - звичка, яку багато водіїв переносять ще з автомобілів 90-х і…

28.09.2024

Правило 50/50: як безпечно їздити на автомобілі з «докаткою»

Прокол шини - неприємна ситуація, з якою стикаються багато водіїв. Незважаючи на розвиток технологій, включно…

28.09.2024

Шість типових помилок водіїв під час заміни гальмівних колодок в автомобілі

Зі зростанням цін на автосервіс все більше автомобілістів вважають за краще самостійно займатися обслуговуванням своїх…

28.09.2024

Десять найнадійніших американських позашляховиків останнього десятиліття

Позашляховики останніми роками стали вкрай популярними на глобальному ринку, що привернуло українців до автомобілів зі…

28.09.2024