Статьи

В Україні набирає обертів нова шахрайська схема при продажі автомобілів

Залишитися без машини і грошей – таким може бути підсумок продажу автомобіля, якщо втратити пильність і довіритися покупцеві. Щоб не стати жертвою обману, потрібно вміти розпізнавати шахраїв.

Схема аферистів

Після публікації оголошення про продаж автомобіля, власнику дзвонять шахраї представляються і домовляються про зустріч.

Потім вони пропонують заощадити кілька тисяч гривень, оформивши договір купівлі-продажу без участі нотаріуса.

У розмові аферисти намагаються розташувати продавця до себе і завоювати його довіру, розповідаючи про своє життя, наприклад про те, що довгий час відкладали гроші на покупку машини, але через хворобу близького родича були змушені витратити всі заощадження, тому на момент покупки повної суми на покупку немає.

Далі шахрай стверджує, що має стабільну, добре оплачувану роботу і готовий щомісяця погашати борг, а перший платіж зможе внести вже через тиждень.

Іноді власники погоджуються підписати договір, в якому зазначено, що продавець отримав суму коштів в розмірі вартості автомобіля. Покупець їде на придбаній машині, а через деякий час номер його телефону перестане обслуговуватися оператором і гроші продавцю через тиждень ніхто не передає, а сам він розуміє, що був обманутий і пише заяву в поліцію.

При зверненні до суду потрібно розуміти, що послуги адвоката будуть коштувати набагато більше зекономлених на нотаріусі грошей.

Довести сам факт шахрайства складно, оскільки потерпілий сам розписався в отриманні грошей. Ситуація може ускладнитися, якщо злочинець перепродасть машину третій особі, легалізувавши таким чином угоду.

Якщо суд все ж приймає рішення на користь обманутого продавця, автомобіль повертається законному власнику.

Як не попастися на вудку шахраїв

Не потрібно скупитися на послуги нотаріуса, причому завірить він і факт передачі грошей.

Є ще один спосіб оформити угоду – разом з покупцем звернутися в сервісний центр МВС. Там можна передати документи на машину і отримати гроші, а заодно проконтролювати, що новий власник поставив автомобіль на облік. Не слід підписувати договір до тих пір, поки не будуть виконані всі умови угоди.

Recent Posts

Який “автомат” в автомобілі вважається найнадійнішим: не гірше за “механіку”

Серед автомобілістів є думка, що автоматична трансмісія, хоч і зручна в експлуатації, але обов'язково вкрай…

20.05.2024

Буде тільки гірше: які поліпшення шкідливі для автомобіля

Практично кожен автомобіліст зацікавлений у тому, щоб зробити свою машину комфортнішою, продуктивнішою і безпечнішою. Багато…

20.05.2024

Яким бензиновим автомобілям віддають перевагу українці: ТОП-10 популярних моделей

Незважаючи на зростаючу популярність електрокарів і гібридів, бензинові автомобілі в Україні зберігають домінування як на…

20.05.2024

ТЦК будуть проводити огляд автомобіля: в якому регіоні почали діяти особливі вимоги

З набуттям чинності нового закону про посилення мобілізації в Україні посилилися перевірки, які проводять Територіальні…

20.05.2024

Оштрафують при першій зупинці: що водіям не можна робити при спілкуванні з поліцією

Від зупинки автомобіля поліцією не застрахований жоден водій. Причому отримати штраф від патрульних автомобіліст може…

20.05.2024

В Україні обмежать рух позашляховиків: де заборонять їздити джиперам

В Україні найближчим часом з'являться зони, де буде заборонено їздити на позашляховиках. Відповідний законопроєкт №11024…

20.05.2024