Статьи

Ринок пального в Україні: що відбувається зараз і чого чекати у майбутньому

У перші дні війни пальне стало стратегічним та дефіцитним продуктом. Його залишки на АЗС швидко вичерпалися, коли багато українців переїжджали на захід країни або взагалі виїжджали за кордон.

Проте згодом постачання палива було переорієнтовано на виробників із західної Європи, уряд зменшив податкове навантаження, водночас регулюючи граничні ціни на найважливіші сорти пального — бензин А-95 та дизельне паливо.

Зникнення 92-го бензину та автогазу пов’язане з переорієнтацією каналів постачання – в Європі майже не виробляється бензин А-92, є обмежені постачання газу (пропан-бутан). Тому знайти 92-й бензин складно, аналогічна ситуація з газом. При цьому вартість зросла: 92-й бензин коштує майже на рівні 95-го, а вартість газу становить близько 27 грн, тобто різниця з бензином дорівнює 10 грн. на літрі.

Чи можливе зростання ціни палива Так, після війни можливе істотне зростання ціни. За словами аналітиків ринку, нині в оптових закупівлях на нафтобазах вартість пального становить близько 44-45 грн за літр — це реальна ціна з урахуванням транспортування, податків та зборів для якогось мінімального прибутку. А ми маємо пальне вже на АЗС по 34-37 грн за літр. Зрештою, після закінчення війни зростання вартості пального дуже ймовірне. Але це залежатиме від дій уряду та повернення податкового навантаження на пальне, а також від регулювання ціни — чи буде це регулювання жорстким, чи буде «плаваюча маржа», яка додається до вартості пального.

Чи можливий дефіцит палива Так, може бути. Знову ж таки, через кілька факторів. На початку війни — через обмежене постачання пального та нерозуміння де його брати в найближчому майбутньому. Плюс зараз додайте початок посівної кампанії, коли аграрії потребують палива. При цьому покупка пального на АЗС поки що виявляється більш вигідною, ніж покупка на нафтобазі. Тому трапляються обмеження на заправку в каністри, щоби це пальне далі не перепродавали аграріям. Нарешті, враховуйте можливі російські обстріли паливної інфраструктури — склади для зберігання ПММ та заводи з переробки нафти. Ще може призводити до локальних проблем постачання палива у певних регіонах.

Швидше за все, після перемоги пальне поступово дорожчатиме — маркером виступає вартість фірмового пального, на яке не потрібно утримувати цінник. Крім того, не варто забувати про 92-й бензин, також буде зменшено пропозицію газу (а сам газ, відповідно, стане дорожчим). У той же час, ми отримаємо найкраще паливо з Європи, яке відповідає найжорсткішим технічним критеріям та екологічним вимогам.

Recent Posts

Мобілізація-2024: чи забиратимуть водійські права в ухилянтів, пояснив юрист

Міністерство оборони України оприлюднило ключові положення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності з 18…

27.04.2024

Зміни в ПДР-2024: з 27 квітня водіям потрібно встановлювати нові розпізнавальні знаки

Багато водіїв в Україні за повсякденними справами забувають оновлювати знання з ПДР, що загрожує неприємностями…

27.04.2024

Найкращі кросовери для купівлі у 2024 році: ТОП-10 моделей

Сьогодні кросовери в Україні є одним із найбільш затребуваних видів легкових авто. Українські водії цінують…

27.04.2024

Штраф до 3400 гривень: де заборонено голосно грюкати дверима і багажником автомобіля

В Україні автовласники часто не звертають уваги на те, який дискомфорт вони та їхня машина…

27.04.2024

Назавжди забудьте про запітнілі вікна в автомобілі: простий лайфхак у чотири кроки

Навесні автомобілісти часто стикаються із запотіванням вікон в автомобілі. Особливо ця проблема актуальна вранці через…

27.04.2024

Оштрафують при першій зупинці: водіїв попередили про покарання за дріб’язкове порушення

Практично кожен водій знає, що для керування механічним транспортним засобом він повинен мати при собі…

27.04.2024