Статті

Водіям розповіли, чим відрізняються види бензину, що можна знайти на АЗС та що підходить вашій машині

Експерти підготували перелік рекомендацій-роз’яснень по основних видах бензину. Це допоможе визначитись кожному водію з відповіддю на питання про заправку відповідно до вимог його автомобіля.

Бензин «А-92»

Зазвичай бензин «А-92» призначений для автомобілів 1980-1990-х років, що мають двигун з невисоким ступенем стиснення (близько 9-9,5 або менше) та просту систему подачі пального: карбюратор або звичайне впорскування пального у впускний колектор, плюс повна відсутність або простий однокомпонентний каталізатор. Такі автомобілі відповідають нормам токсичності Євро-0, Євро-2, Євро-4 максимум.

Бензин «А-95»

Загалом це пальне підходить для 90% автомобілів, випущених за останні 20-30 років: масово починаючи з 1990-х років і до сьогодні. Зазвичай це машини з системою багатоточкового впорскування пального у впускний колектор або безпосередньо у циліндрі, ступінь стиснення близько 10 (від 9,5-9,8 до 10-11, може бути значно підвищений ступінь стиснення для моторів з циклом Аткінсона/Мілера), двигуни можуть бути атмосферні або мати турбіну, а в системі вихлопу використані багатокомпонентні каталізатори. Такі автомобілі зазвичай відповідають нормам токсичності Євро-4 та Євро-5 та навіть інколи Євро-6. Отже, ще раз: це найбільш поширене та затребуване пальне для 90% сучасних автомобілів.

Бензин «А-95» з присадками

Це бензин з октановим числом близько 95 одиниць або вище, плюс він має додатковий пакет присадок для пального від відомих світових виробників автохімії: BASF, Innospec і т. д. Зазвичай всі ці присадки комплексні та мають схожу дію: додаткова мийка двигуна (миючий ефект), зниження внутрішнього тертя (антифрикційний ефект), додатковий захист від корозії (антикорозійний ефект). Таке пальне можна впізнати по додатковому позначенню у назві: Pulls, Mustang, Energy, тощо.

Як і звичайний 95-й бензин, таке пальне підходить для 90% сучасних автомобілів: різні системи впорскування пального, атмосферні або турбодвигуни, багатокомпонентні каталізатори, норми токсичності Євро-4 або вище. Аналогічно до 95-го, мова йде про найпоширеніший вид пального для більшості сучасних автомобілів.

Бензин «А-95» з додаванням спирту

Це особливий бензин, виготовлений на основі звичайного пального «А-95», проте з великою часткою доданого спирту (біоетанол) — близько 30% або навіть більше.

Умовно кажучи, він підходить наче для всіх автомобілів, які призначені для роботи на «95-му», але насправді є нюанси.

По-перше, спирт може негативно впливати на гумово-пластикові елементи паливної системи (бак, шланги, з’єднання тощо).

По-друге, може змиватись плівка мастила на стінках циліндру, що зрештою призводить до прискореного зносу деталей двигуна через зростання рівня тертя між поршнем та циліндром.

По-третє, існують також побоювання щодо підвищеної корозії деталей мотора через використання такого пального.

Однак мережеві АЗС все це чудово розуміють: тому зазвичай додають в таке пальне не тільки спирт, але також й пакет необхідних присадок для стабілізації властивостей пального та зменшення всіх вищезгаданих негативних наслідків. Це з одного боку. Але ж з іншого — є певні переваги.

Наприклад, «95-й» бензин з додаванням спирту має відмінні показники октанового числа (97-98), що важливо для уникнення детонації. Врешті-решт, такий бензин з додаванням спирту дозволяє зменшити паливну залежність країни від нафтопродуктів, що особливо важливо в нинішні часи, та й коштує значно менше, у порівнянні з традиційним бензином «А-95».

Більшість сучасних європейських автомобілів (або японських/корейських автомобілів підготовлених під європейський авторинок) можуть працювати на пальному з додаванням спирту. Проте (це важливо!) мається на увазі пальне з невеликою часткою спирту: 5-10% в об’ємі. Інколи таке пальне позначається як «Е5» або «Е10» – ці позначення навіть можна знайти на кришці паливного бака, поруч зі звичним написом «95».

Однак зауважте, що тут мова йде про пальне з додаванням спирту 30% від загального об’єму! А це вже геть інша справа, через описані вище особливості пального та його використання. Тож радимо якщо й заправляти таке пальне в автомобіль зі звичайним двигуном, то намагатись його розбавити традиційним бензином: або з урахуванням того, що вже є в паливному баку, або з урахуванням наступної майбутньої заправки традиційним «95-м» бензином. Зрештою, це дозволить зменшити вміст спирту в утвореній паливній суміші. Можливо, навіть до рівня 5-10% спирту в загальному обсязі, що цілком підходить для сучасного двигуна. Тобто потрібна увага та поміркованість, проте якихось критичних протипоказань проти бензину зі спиртом наразі немає.

Бензин «А-98» і «100»

Це спеціальний бензин з підвищеним показником октанового числа — близько 100 одиниць.

Зазвичай таке пальне варто використовувати в спортивних автомобілях з форсованими двигунами, що мають високий ступінь стиснення, високопродуктивну турбіну або компресор, працюють на підвищених обертах. Адже в цьому випадку більша ймовірність того, що водій часто буде «крутити» двигун на максимум, витискаючи з нього всю потужність. А в такому випадку постає питання детонаційної стійкості пального при роботі двигуна на максимальних обертах та з максимальним навантаженням.

Recent Posts

Штраф 340 гривень: де водіям за новими ПДР тепер не можна зупиняти автомобіль

Багато водіїв випустили з уваги нещодавні зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), які, серед іншого,…

08.05.2024

Яку кнопку водієві не можна натискати в автомобілі під час дощу

Дощі є для водіїв автомобілів особливим викликом, пов'язаним із загрозами безпеці. При цьому автомобілістам у…

08.05.2024

Штраф 63 000 гривень і позбавлення прав: де водіям заборонено курити за кермом

Багато автомобілістів в Україні не позбавлені шкідливих звичок, серед яких осібно стоїть куріння. Часто на…

08.05.2024

Кого з водіїв поліції не можна штрафувати за їзду без страховки

В Україні поліс страхування ОСЦПВ є одним із трьох документів, які водієві слід завжди мати…

08.05.2024

Ніколи не купуйте їх: 7 ознак проблемного автомобіля

Під час вибору вживаного авто слід звертати увагу на цілу низку чинників, щоб надалі не…

07.05.2024

Блогер назвав три найкращі машини, які можна купити до 500 000 гривень

Популярний британський автомобільний блогер, ведучий YouTube-каналу Rusty Trusty висловився на тему купівлі старих автомобілів у…

07.05.2024