Статті

Водіям розповіли, як правильно обрати шини для зимової пори року: всесезонні чи зимові

“Всесезонні чи зимові?” – питання, яке турбує автовласників кожного разу перед покупкою нового комлекту шин наприкінці осені. Вони стурбовані тим, які типи шин найкраще використовувати на їхньому автомобілі взимку.

Це одне з найпоширеніших запитань, що постає перед власниками авто, які прагнуть зробити найкращий вибір під час купівлі наступного комплекту шин. Зупинимось детальніше на кожному виді шин.

Всесезонна гума

Відповідь на це запитання більше залежить від того, яка погода, коли ви за кермом, ніж від конкретної пори року. Всесезонні шини призначені для роботи майже в будь-яку погоду цілий рік. Спеціальна конфігурація протектора всесезонних шин витримує дощ, невеликий сніг, жарку чи холодну погоду. Однак вони не є спеціалізованими шинами для будь-яких конкретних умов і, як правило, добре працюють практично в усіх умовах водіння.

Всесезонні шини допомагають забезпечити вашому автомобілю стабільну керованість і зменшити знос протектора на вологих і сухих умовах. Зазвичай вони мають нижчий опір коченню, що призводить до збільшення витрат бензину. Такі шини часто є більш тихими, тому їздити в автомобілі комфортніше.

Зимова гума

Якщо всесезонні шини здатні впоратися з ожеледицею та легким снігом, то навіщо вам витрачати зайві гроші, щоб оснастити свій автомобіль зимовою гумою? Відповідь полягає в тому, що навіть якщо всесезонні шини задовільно працюють взимку, вони не завжди є найкращим вибором для місцевості, де може випасти сильний сніг, або чудово підходять для будь-якої зимової погоди.

Правильно накачані зимові шини спеціально розроблені, щоб справлятися з зимовими умовами та надавати вашому автомобілю більше зчеплення під час їзди по снігу. Їх спеціальна гумова суміш залишається гнучкою при зниженні температури, а малюнок протектора створений для кращого зчеплення на снігу, льоду та змішаних умовах, тому немає причин зменшувати тиск у шинах для додаткового зчеплення. Незалежно від того, волога чи суха дорога, дизайн і конструкція цих шин є прямим відображенням конкретного призначення шини під час зимових умов водіння.

Ваш автомобіль також матиме кращі гальмівні властивості під час ожеледиці та снігу, якщо використовувати зимову шину. Агресивний протектор зменшує накопичення снігу, а дизайн протектора має краї для кращого зчеплення. Більшість водіїв вважають, що зимові шини дають їм більше відчуття впевненості та контролю під час складної зимової погоди.

Зимові шини призначені для крижаних доріг і снігу та мають глибокі протектори для кращого зчеплення. Склад протектора м’якший, ніж у звичайних шин, і шини зношуються швидше на теплому чи сухому асфальті, що призводить до більш частої заміни. Тож коли дорога знову стає сухою, зимові шини зношуються швидше та не забезпечують такого зчеплення, як звичайні шини, тому керованість і чуйність вашого автомобіля погіршаться, а їзда стане шумнішою.

Незважаючи на недоліки, багато водіїв обирають зимові шини просто тому, що вони мають кращі характеристики взимку та кращі на снігу, особливо на глибокому снігу, де краще зчеплення та м’якша суміш дають їм перевагу.

Основні відмінності

Використання зимової шини, склад якої спеціально розроблений для кращої роботи за температури близько або нижче нуля, є вашим найкращим вибором під час зимової погоди. Композиція протектора залишатиметься гнучкою, незважаючи на холод, забезпечуючи належне зчеплення з дорожнім покриттям.

Спеціальна літня шина різко затвердіє, коли температура опуститься до нуля або нижче. Це перешкоджає належній взаємодії з дорожнім покриттям і може бути небезпечним під час водіння. Всюдихідні шини з рейтингом снігу (виробники шин розробили модернізовану версію всесезонних шин під назвою «Всюдихідні шини з рейтингом снігу») набагато краще, ніж літні шини, залишаються гнучкими в холодну погоду і, як правило, забезпечують досить хороше зчеплення на снігу. Однак більш м’які гумові суміші спеціалізованих зимових шин, коли температура падає майже до нуля, перевершують будь-які інші типи нових шин.

Більшість водіїв вважають, що зимові шини забезпечать набагато більше відчуття впевненості та кращий контроль зчеплення під час складних зимових погодних умов. Їхній протектор має кусаючі краї для набагато кращого зчеплення на мокрій дорозі та ожеледиці, а суміш протектора м’яка в холодну погоду, що забезпечує краще зчеплення під час руху.

Recent Posts

Легендарна модель Volkswagen залишає європейський ринок: чим її замінять

Хетчбек Polo, багаторічний лідер продажів німецького концерну Volkswagen, залишає європейський автомобільний ринок, пише Autocentre. Модель…

25.09.2024

Ціни тануть на очах: п’ять надійних американських авто, які краще купувати з пробігом

Купівля нового автомобіля - це майже завжди втрата грошей. Значна частина моделей втрачають понад 20%…

25.09.2024

Чому двірники залишають розводи на лобовому склі і як вирішити цю проблему

Водії в Україні часто стикаються з ситуацією, коли склоочисники починають гірше виконувати свою функцію і…

25.09.2024

П’ять найгірших автомобілів за якістю салону просто зараз

При виборі автомобіля українці найчастіше орієнтуються на ходові характеристики або надійність транспортного засобу. Однак такий…

25.09.2024

Суха гниль на автомобільних шинах: як водієві впоратися з цією прихованою загрозою

Термін служби автомобільних шин обмежений не тільки кілометражем або активністю водія, а й впливом зовнішніх…

25.09.2024

Залишилося шість днів: українським водіям загрожують нові штрафи до 4 800 гривень

Деякі українські водії вже через шість днів почнуть отримувати нові автомобільні штрафи в розмірі до…

25.09.2024