Статті

Автомобільна мобілізація: кому з водіїв з 20 червня потрібно бути готовим

В Україні з лютого 2022 року не припиняється правовий режим воєнного стану, а разом з ним і загальна мобілізація. З минулого місяця цей процес був додатково регламентований, зокрема, в частині приватних транспортних засобів, їхніх автовласників і водіїв.

Процедура вилучення автомобілів у громадян, підприємств, установ та організацій різної форми власності існувала й раніше, вона була описана в законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Однак тепер законодавці доповнили існуючі норми новими уточненнями.

Якщо раніше щоквартально дані про зареєстрований транспорт до ТЦК надавало МВС, то тепер це мають робити транспортні підприємства самі двічі на рік – 20 червня і 20 грудня. Військкомам потрібно повідомляти інформацію про наявність тих чи інших автомобілів і спецтехніки, а також про їхніх водіїв.

Виходячи з отриманих відомостей, ТЦК за рішенням місцевих адміністрацій можуть ухвалювати рішення про мобілізацію транспорту, виходячи з мобілізаційних планів Генштабу. За новими правилами, авто і техніку, що стоять на обліку, не можна перепродавати, дарувати, вивозити за кордон і навіть в інші регіони. При цьому нардепи в травні заборонили вилучати машини, які є єдиним джерелом доходів громадян, належать інвалідам I і II групи, а також батькам дітей з інвалідністю.

Якщо у власника у власності лише одне авто, його не можна мобілізувати. Також мобілізації не підлягатимуть транспортні засоби та техніка дипломатичних установ, представників інших країн і міжнародних організацій, іноземців та осіб без громадянства, банків держсектору та підприємств з високою суспільною значимістю.

Мобілізація транспорту відбувається в установленому порядку співробітниками ТЦК за розпорядженням місцевої адміністрації. Процедура передбачає складання акта приймання передачі з незалежною оцінкою технічного стану і вартості майна. Копія документа вручається власнику, який має право повернути техніку після завершення воєнного стану. Якщо авто було пошкоджено або знищено, власнику зобов’язані виплатити компенсацію.

Recent Posts

Не грюкайте дверима автомобіля: ось що може швидко вийти з ладу

Сильне грюкання дверима автомобіля - звичка, яку багато водіїв переносять ще з автомобілів 90-х і…

28.09.2024

Правило 50/50: як безпечно їздити на автомобілі з «докаткою»

Прокол шини - неприємна ситуація, з якою стикаються багато водіїв. Незважаючи на розвиток технологій, включно…

28.09.2024

Шість типових помилок водіїв під час заміни гальмівних колодок в автомобілі

Зі зростанням цін на автосервіс все більше автомобілістів вважають за краще самостійно займатися обслуговуванням своїх…

28.09.2024

Десять найнадійніших американських позашляховиків останнього десятиліття

Позашляховики останніми роками стали вкрай популярними на глобальному ринку, що привернуло українців до автомобілів зі…

28.09.2024

Водії розповіли про найгірші вчинки пасажирів в автомобілі

Пасажири нерідко не мають поняття про те, як вони заважають водієві справлятися з керуванням автомобілем.…

28.09.2024

Як визначити оптимальний пробіг для купівлі вживаного автомобіля

Під час вибору вживаного автомобіля пробіг є одним із ключових факторів. Це, як правило, дає…

28.09.2024