Статті

На все про все 30 днів: як ТЦК домагається обмеження водійських прав «ухилянтів»

З травня Територіальні центри комплектування (ТЦК) Міноборони отримали можливість застосовувати до осіб, які порушують мобілізаційне законодавство, спеціальні заходи впливу шляхом обмеження їх у праві керувати транспортним засобом. Але забирати просто так водійське посвідчення в «ухильників» військкоми не мають права. Портал «Новини Live» описав, як саме відбувається ця процедура.

Насамперед підкреслюється, що рішення про обмеження прав громадянина ухвалює виключно суд. ТЦК використовує всі наявні у нього законні важелі впливів на громадянина, щоб змусити його виконати свої обов’язки. Серед іншого військкоми повинні сповістити його про необхідність з’явитися за повісткою, якщо це не допомогло – попросити поліцію розшукати «ухильника».

Якщо і це не принесло результату, за адресою проживання громадянина надсилається письмова вимога, яка вважається врученою з моменту проставлення поштового штампа. Військовозобов’язаному дається п’ять днів на виконання вимоги. І тільки після цього ТЦК може звернутися з позовом до місцевого суду.

Суд може не прийняти позов, якщо він не оформлений належним чином, давши ТЦК 10 днів на усунення проблем. Загалом у воєнкомів на звернення до суду є 30 днів з моменту закінчення 5-денного терміну виконання вимоги. Якщо термін буде упущено, ТЦК більше не зможе звернутися до суду з проханням обмежити «ухильника» в правах.

Якщо ж позов було прийнято і викладені в ньому обставини містять підстави для обмеження прав громадянина, суд може ухвалити відповідне рішення. Його передають до виконавчої служби, яка вносить відповідні відомості до бази даних. Далі поліція може вилучити у водія права, які зберігатимуться в суді до моменту виконання водієм вимог ТЦК або до кінця воєнного стану.

Recent Posts

ТЦК забрали права: що робити водієві в такій ситуації

Ситуації, коли співробітники ТЦК під час спілкування з громадянами, виходять за рамки своїх повноважень, останнім…

21.09.2024

50 тисяч штрафу і конфіскація авто: за що українським водіям загрожує максимальне покарання

Порушення ПДР, як правило, вважається адміністративним правопорушенням і карається відповідно до Кодексу України про адміністративні…

21.09.2024

Двигун під загрозою: що викликає шлам і як його позбутися

Для багатьох автовласників очевидна важливість моторної оливи для роботи двигуна. Воно не лише змащує внутрішні…

20.09.2024

Сім критичних помилок під час заміни моторної оливи, які вбивають автомобіль

Незважаючи на уявну простоту заміни моторного масла, це одна з тих операцій, де навіть невеликі…

20.09.2024

Негласні сигнали водіїв: цього не вчать в автошколі

Комунікація водіїв на дорозі - це ціла система вербальних і невербальних сигналів, яку осягнути можна…

20.09.2024

Найкращі автомобілі з пробігом: ТОП-10 моделей до 25 000 доларів

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні певний бюджет, що дозволяє претендувати на купівлю нового автомобіля,…

20.09.2024