Екс-голова Укравтодору опинився в епіцентрі скандалу

Ексміністр транспорту в уряді Польщі й колишній керівник Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») Славомір Новак 21 липня о 8-й годині ранку був доставлений до регіональної прокуратури у Варшаві, де вислухав обвинувачення «в керуванні організованою злочинною групою, яка живилася корупцією».

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на польські ЗМІ.

Його підозрюють в «корупційних злочинах і участі в злочинній групі», з якої колишній міністр Новак, як стверджує слідство, «отримував майнову вигоду взамін за замовлення на ремонт доріг».

Як пише популярна газета Rzeczpospolita, з посиланням на українські джерела, Славомір Новак «брав великі хабарі, під лупою 270 мільйонів євро за всі контракти». Новак «за хабарі серед іншого витягав з проблем українські фірми транспортної галузі або ж гарантував їм контракти», йдеться в публікації.

Прокурор, який веде справу, наголосив, що «підозрювані на базі своїх дій створили собі постійне джерело прибутку» і що в разі розгляду справи в суді цей фактор може мати вплив на посилення ступеню злочину.

Нагадаємо, Славомір Новак ввів в Україні європейський стандарт гарантій на будівництво та ремонт доріг. За його ініціативи від 2018 року усі контракти на дорогах державного значення укладаються з підрядником на умовах 5-річної гарантії на середні поточні ремонти та 10-річної гарантії — на капітальні. Також він запровадив в Україні новий підхід до питань безпеки дорожнього руху.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти