5 причин відвідати найбільший фестиваль ретроавтомобілів

27 квітня розпочнеться фестиваль ретроавтомобілів OldCarLand. Він триватиме 5 днів на території столичного Державного музею авіації – на вул. Медовій,1.

Цього року на захід привезуть майже 1 тис. одиниць техніки з різних куточків України та із-за кордону. Це – легковики, вантажівки, автобуси, мотоцикли та старі велосипеди. Найстарішим машинам фестивалю – понад 80 років. Деякі з них – у єдиному екземплярі.

Gazeta.ua виокремила топ-5 причин, чому варто завітати на 8-й фестиваль OldCarLand.

1. Привезуть спортивну ретротехніку із-за кордону

Серед учасників весняного фестивалю буде більше машин із країн Балтії, Польщі та Білорусі.

“Привезуть ралійні вантажівки. На фестивалі латвійці покажуть свої кубки, розкажуть про змагання. Вони хочуть залучити українців до гонок на вантажних машинах” – каже один із організапторів і власник “проекту Кофейбус” Вадим Навроцький.

Також на захід завітає легенда автоспорту Стасіс Брундза. Литовець 10 разів ставав чемпіоном Радянського Союзу в ралі, переможець ралі “Тур Європи” 1974-го, трикратний переможець фінського етапу чемпіонату світу в групі 2 1980-1982 років.

2. Презентують єдині в Україні ретроавтомобілі

На фестиваль привезли автомобілі, які ніколи до цього не виставляли на публіку.

“До 12-річчя нашого сервісу ми закінчили реставрацію американського OLDSMOBILE Delta 88 1971-го року випуску. На територію СРСР його ввезли через 10 років після випуску. У машини була важка доля. Колишній власник через брак деталей і в силу інших обставин спотворив авто. Мені воно дісталося у дуже плачевному стані. Складності в реставрації автомобіля додавало й те, що у такому вигляді модель робили всього лиш рік. Але ми в нашому клубі поставили за мету його відновити і зробили це. Багато деталей замовляли у США”, – говорить організатор фестивалю Павло Лозовенко, президент клубу OldCarServsice.

Ще одна прем’єра – німецький напівгусеничний тягач SD KFZ 11. Машину випускали з 1938-го по 1945-й рік. В Україні такий автомобіль один. У країнах ЄС – чотири. Український екземпляр знайшли на пункті металоприйому у вигляді шасі. Реставрацію проводили 6 років у Дніпрі.

“Цікавим і рідкісним автомобілем є Lloyd Arabella 1960-го року випуску. Випускали його в Західній Німеччині. Марка входила в концерн Borgward, який робив авто під марками Borgward, Hansa, Goliath і Lloyd. Всі ці бренди зараз відомі лише автомобільним знавцям. Lloyd Arabella, який буде у нас, має дуже цікаву історію. Його ввезли на ЗАЗ для дослідження. Довгий час авто було на заводі. Потім потрапило у приватну колекцію.”

3. Продемонструють сучасні військову техніку і особливий автобус ЛАЗ

Серед експонатів – як машини часів Другої світової війни, так і машини, які перебувають на озброєнні армії в зоні АТО. Можливості останніх демонструватимуть прямо на фестивалі. Йдеться про спецмашини для донесення інформації та перевезення особового складу.

Київавтодор вистачить техніку часів Радянського Союзу для прибирання і ремонту доріг. Київпастранс – лінійку транспорту для пасажирського перевезення.

“Цього року ми покажемо автобус ЛАЗ 1994-го. Це експериментальний автобус, який існує в єдиному екземплярі. Його виробили на заводі у Львові. Але через брак фінансів виробництво не подовжили,” – розповідає один із організаторів фестивалю, власник проекту “Кофейбус” Вадим Навроцький.

4. Проведуть виставку мотоциклів і радіотехніки

На фестиваль завітає байкерський клуб “Падонки”. Його учасники приїдуть з усіх областей країни та з Європи. Загалом на святі очікують 300 осіб. Байкери влаштують виставку мотоциклів.

На OldCarLand покажуть виставку радіотехніки. Клуб “Ретро рулит” покажу приймачі, радіоли й магнітофони, вироблені в Україні у радянські часи.

Вперше в Україні покажуть робочі радянські ігрові автомати. Кожен охочий матиме можливість пограти на них.

5. Влаштують розваги для дітей і дорослих

На OldCarLand пройде кілька десятків різних заходів і змагань. Будуть перегони на дитячих педальних машинах, діятимуть активні експозиції музичної й ігрової техніки. Наприклад, діти матимуть можливість навчитися грати на барабанах на стенді “Музикашки Барабашки”. На сцені-подіумі пройде дефіле у ретрокупальниках. Відбудеться конкурс “Елеганція”. Під час нього власники старовинних машин мають вдягтися відповідно до тієї епохи, коли їздив їхній автомобіль.

Майстерня “Автореанімація” покаже майстер-клас із відновлення автомобілів на прикладі кабріолета “Побєда”

У суботу, 28 квітня, відбудеться ретроралі по Києву.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти