Чому в Україні досі немає нормальних доріг

Можна побудувати заводи, поліклініки, школи. Але, коли немає доріг, в них немає сенсу, тому що до них ніхто не добирається.

В цьому році з усіх джерел фінансування на українські дороги буде виділено приблизно 50 млрд грн. Проте, загальна картина не передає тих успіхів, про які говорить міністр. Прості водії скаржаться на якість дорожнього покриття.

«Ось чому складається така картинка. Є класичний англійський принцип: glass is half empty or half full. Якщо ми говоримо про те, що дороги ремонтуються, вони ремонтуються. Коли ми бачимо їх загальну протяжність, а це 170 000 км доріг, за останні два роки відремонтовано близько 3000 км. Це рекордна кількість для України. В цьому році буде 4000 км. Процентне співвідношення все одно дуже маленьке», – зауважив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Чиновник зазначив, що в Україні середній або капітальний ремонт дороги коштує приблизно 10 млн грн за кілометр. Це рекордно низька сума, в порівнянні з сусідніми державами. Серед країн ЄС найдешевший кілометр автобану в Болгарії – € 3 млн. У Польщі – від € 5 млн до € 7 млн.

Україні ж вдається економити за рахунок дешевої робочої сили і власної сировини. Імпортувати доводиться тільки бітум. А на українських дорогах працюють п’ять повноцінних компаній: Онур, Альтком, Магістраль-Юг, Росдорстрой і ще ряд дрібних компаній, які дають належну якість при належному контролі.

Джерело: uainfo.org

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти