Експерт розповів, у чому різниця між дозволеною і безпечною швидкістю авто

Адвокат Богдан Глядик розповів, що таке  дозволена і безпечна швидкість.

Правила дорожнього руху визначають безпечну швидкість як швидкість, за якої водій має змогу безпечно керувати транспортним засобом та контролювати його рух у конкретних дорожніх умовах.

Фактично, в залежності від дорожніх умов, обстановки, водій повинен обирати таку швидкість, за якої він зможе, у випадку виникнення небезпеки або перешкоди для його руху або безпечно об’їхати таку небезпеку чи перешкоду, або зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги.

Досить часто, максимально дозволена швидкість на конкретній ділянці дороги не завжди буде безпечною (але буває й навпаки, коли безпечна швидкість насправді більша від дозволеної).

Візьмемо для прикладу ділянку дороги, на якій максимально дозволена швидкість руху 50 км/год. При такій швидкості автомобіль проїжджає за одну секунду майже 14 м. При цьому зупинковий шлях (відстань від моменту виникнення для автомобіля перешкоди чи небезпеки до повної зупинки ТЗ) становить приблизно 28 м. (це в середньому, так як на такий показник впливає дуже багато факторів: температура повітря, маса автомобіля, колеса, які використовують на авто, дорожні умови, за яких виникла перешкода чи небезпека (впливає на час реакції водія) тощо).

На цій же ділянці в туман, коли видимість для водія 10-15 м. швидкість 50 км/год. уже буде небезпечна, попри те, що вона нібито дозволена, оскільки на швидкості 50 км/год., водій не встигне зупинити автомобіль у випадку появи з туману небезпеки, наприклад велосипедиста, пішохода, вибоїни на дорозі тощо.

Інший приклад, зима, коли цю ділянку дороги покриває лід. Відповідно зупинковий шлях буде також більшим від звичайного, хоч водій може й розраховувати, що при швидкості 50 км/год. йому необхідно 30 м. для зупинки авто.

На що впливає недотримання безпечної швидкості.

У випадку ДТП з потерпілими (а найчастіше ДТП відбувається саме через перевищення безпечної швидкості руху), якщо слідство збере достатньо доказів того, що водій не дотримався безпечної на конкретній ділянці дороги в конкретних умовах швидкості руху і це стало причиною ДТП, її наслідків, але при дотриманні безпечної швидкості ДТП або наслідків можна було уникнути, тоді водію буде загрожувати кримінальна відповідальність за таку дорожню аварію.

В залежності від наслідків ДТП з потерпілими, Кримінальний кодекс передбачає різне кримінальне покарання: від штрафу до позбавлення волі на строк до 10 років, а також позбавлення водійських прав.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти