В’язниця замість штрафів: в Україні посилюють покарання для водіїв

В Україні посилюють відповідальність за крадіжку автомобіля. Відтепер штрафом викрадачі не відбудуться, його скасували, залишивши обмеження чи позбавлення волі.

Про це повідомляє ТСН.

Експерти із захисту автомобілів та автоюристи переконані, що красти менше не стануть. Оскільки доведення винуватості залишається складною процедурою і професійні викрадачі виходять із зали суду, так і не отримавши реального строку.

«Відтепер за крадіжки авто каратимуть суворіше. Штрафи прибрали, а на термін ув’язнення впливатиме вартість викраденого транспорту. Злочин із розряду “просто взяв покататися” каратиметься до 5 років за ґратами. Якщо злочинець скористався електронним пристроєм або ж зазіхнув на авто понад 105 тисяч гривень — до 8 років в’язниці. Автівка дорожча за 262 тисячі гривні або поцуплена злочинною групою – до 12 років», — повідомляє керівник Нацполіції Києва Андрій Крищенко.

Експерт із захисту автомобілів Юрій Серветник знає тисяча і один сучасний спосіб викрадень авто. Тому займається технічним захистом машин. Із нового посилення відповідальності лише кепкує, бо головне — не скількох упіймали, а скількох посадили.

«Викрадення — це великі гроші, за одне викрадення викрадач може заробити стільки, скільки один працівник за рік. Відмовлятися від цього будуть тільки за однієї умови: коли викрадач знатиме, що викравши, потрапить до в’язниці й надовго», — говорить Юрій.

Автоюристи погоджуються: процедура розслідування цих злочинів надзвичайно складна і тривала, бо машину викрадають, перебивають номер кузова і продають у різних регіонах. І це три різні кримінальні справи.

«Логічніше було б об’єднати порушення, пов’язані з транспортом, щоб централізовано розслідувалося. Тому що поки не закінчиться розслідування в кожному регіоні, потерпілий навіть машину повернути собі не може», — зауважує автоадвокат Андрій Шомко.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти