Автофіксація порушень ПДР: як порушників ловлять в Європі

З червня в Україні мають запустити пілотний проект з 50 відеосистем в Києві та передмісті. Про те, яка система ідентифікації порушника ПДР діє в ЄС, йдеться в авторській статті на сайті “Сьогодні”.

У багатьох країнах Європи діє двоступенева схема ідентифікації, яка показала свою ефективність. У нас вона, на думку експертів, також дозволить, мінімально змінивши законодавство, змусити власників транспортних засобів добровільно повідомляти про справжніх винуватців порушення. Інакше обійдеться собі дорожче.

Суть нововведення в тому, що власнику автомобіля, який потрапив “під приціл” відеокамери, з МВС приходить не постанова про штраф, а фото порушення і лист, в якому його просять повідомити про те, хто був за кермом у момент порушення. Така вимога МВС, на думку юристів, є законною і Конституції не суперечить. Технічно документ може бути доставлений поштою, або відправлений, наприклад, на Viber чи особистий кабінет водія на сайті сервіс-центру МВС. Іноземцям такий “лист щастя” може бути вручений під час перетину кордону.

Далі варіантів дій у адресата три:

перший – він бере провину на себе і платить штраф,

другий – вказує ПІБ того, хто був за кермом (мають бути докази, наприклад, довіреність, особисте зізнання, а для юрособи – наказ про закріплення автомобіля за таким-то співробітником), і тоді вже штраф платить істинний винуватець.

третій – власник ТЗ ігнорує вимогу МВС або повідомляє недостовірні дані. І тільки тоді до нього застосовують санкції.

Вони такі: штраф за “недонесення” (для цього депутатам потрібно змінити КУпАП), внесення автомобіля в базу “потенційно небезпечних”, наслідком чого стане у разі повторного порушення ПДР більш жорстке покарання. Наприклад, при проїзді перехрестя на червоне світло зі створенням аварійної обстановки водія не оштрафують, а позбавлять водійських прав. Також запропоновано застосування більш високих тарифів при оформленні договору “автоцивілки”, аніж для законослухняних водіїв.

Виходить, що власнику транспортного засобу виявиться набагато вигідніше співпрацювати з поліцією, аніж ігнорувати. Але поки все залишається по-старому.

Спікер МВС Артем Шевченко підтвердив сайту “Сьогодні”, що систему автофіксації буде запущено, і штрафи почнуть накладати відповідно до чинного законодавства.

“Передбачаємо, що буде певна кількість позовів до суду, але ми до цього готуємося”, – сказав він.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти