Перевірка поліцією на стан сп’яніння: що потрібно знати водію

Найчастіше в Україні водіїв штрафують за порушення за статтею 130 КУпАП. При цьому виписати штраф можуть навіть невинному автомобілісту. Як уникнути такої ситуації, розповість «Твоя МАШИНА».

Проводити перевірку на вміст алкоголю в крові можуть або співробітник поліції, або лікар медустанови. Підставою для перевірки може стати тремтіння рук, запах із рота, порушення координації рухів та інші подібні ознаки. Оскільки критерії трохи розпливчасті, співробітники поліції можуть зловживати своїми повноваженнями та примушувати до перевірки водія, який не має жодних симптомів сп’яніння.

Проте відмова водія від перевірки може спонукати інспектора одразу скласти протокол за 130 статтею. Справа в тому, що стаття 130 передбачає штраф за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння. Таким чином, пройти огляд слід у будь-якому випадку.

Якщо огляд проводиться на місці, послідовність така:

1. Спочатку слід попросити у співробітника поліції документи на алкотестер, які підтверджують, що прилад сертифікований.
2. Далі інспектор повинен під відеозапис розповісти водієві про його права та порядок застосування спеціальних технічних засобів.
3. Якщо поліцейський не має нагрудної камери, то замість відеофіксації допускається залучення двох свідків.
4. Підтвердженням сп’яніння є результат вище 0,2 проміле. Якщо алкотестер показав таке значення, водій може вимагати повторного тесту. Зазвичай показники значно змінюються.
5. Результати огляду фіксуються у спеціальному акті, який складають у двох примірниках, один із яких залишається у поліцейського, а другий передають водієві. Без акта огляд вважається недійсним.

У медзакладі проводити огляд може лише лікар за допомогою спеціальної сертифікованої техніки. На аналіз можуть взяти сечу, слину, змив зі шкірного покриву обличчя, шкіри та поверхні губ. Якщо можливість взяти один із цих зразків немає, то дозволяється взяти кров.

Лікар не повинен користуватися Драгером – зразки аналізують у лабораторії. За результатами медогляду складається акт, виходячи з якого робиться висновок про результати медогляду. Результати повідомляються водієві у присутності поліцейського.

Акт складають в одному екземплярі, який залишається у медзакладі. Висновок складають у трьох примірниках, один з яких віддають співробітнику поліції, другий – водієві, а третій залишають у самій медустанові.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти