Система ABS в автомобілі: історія появи, принцип роботи, допомога при екстреному гальмуванні

Багато сучасних автомобілів оснащені системами безпеки, і одна з них – це ABS. Що це й навіщо вона потрібна, розповість «Твоя МАШИНА»

Розшифровується ABS як Anti-lock Braking System або Anti-Blocking System. Але незалежно від написання переклад залишається одним і тим самим – «Анти-Блокувальна Система». Як відомо з назви, вона запобігає блокуванню коліс при різкому гальмуванні.

Незважаючи на те, що ця система є тільки в сучасних машинах, з’явилася вона ще давно. Вперше отримали її залізничний транспорт та міські трамваї у 1920-х роках, потім системою обзавелися й літаки. Щодо автомобілів, прообраз ABS був запатентований у 1936 році, проте реалізувати її тоді не виходило.

У 1960-1970-х роках стали розвиватися мікропроцесори, і стало можливим створити електронний блок управління, який міг швидко керувати гальмами та реалізувати логіку роботи ABS. Працює система наступним чином: відбувається балансування на межі блокування коліс, щоб не допускати їх тривалого та повного блокування до стану ковзання по дорозі. Першими машинами, які отримали антиблокувальну систему, стали Mercedes-Benz S-класу (W116) та BMW 7-серії (Е23) наприкінці 1970-х років.

Конструкцію системи ABS можна розділити на три основні елементи:

• Перший елемент потрібний для отримання інформації. Для цього використовуються датчики обертання коліс, які встановлені на маточках.

• Другий елемент – виконавчий механізм. Він складається з гальмівних механізмів на колесах та головного гальмівного циліндра, виконаного у вигляді хитромудрого клапана.

• Третій елемент – це електронний блок, який отримує дані від датчиків та віддає команди виконуючому механізму.

Працює система в такий спосіб. Датчики на маточках коліс постійно контролюють частоту обертання і передають цю інформацію блоку керування. Якщо блок управління розуміє, що під час уповільнення автомобіля три колеса обертаються, а четверте вже заблоковано (кількість обертань = 0), він віддає команду на виконавчий механізм.

Далі клапан злегка розпускається, падає тиск гальмівної рідини, послаблюється хват цього колеса, і він отримує можливість вільного прокручування. Як тільки блок управління розуміє, що колесо вже прокручується, він заново подає команду на керуючий клапан для його включення, підвищення тиску рідини в гальмівній системі і для затискання гальмівного механізму цього колеса.

Все це відбувається дуже швидко, приблизно 10-20 разів на секунду. Однак не варто забувати, що антиблокувальна система, як і інші частини автомобіля, схильна до поломок. Найчастіше це відбувається через забруднення або виходу з експлуатації датчиків.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти