12 прихованих функцій автомобіля, які можуть сильно полегшити життя водію

Сучасні автомобілі буквально напхані технічними рішеннями та функціями, покликаними полегшити експлуатацію транспортного засобу, убезпечити водія та пасажирів під час руху чи стоянки. Вони є у машинах як преміального, так і масового сегмента. Одними технічними рішеннями активно користуються, але деякі з цих функцій настільки «засекречені», що їх наявність автовласники просто не здогадуються. Отже, розглянемо корисні приховані технічні можливості авто.

1. Автоматичне блокування дверей

Як працює: якщо потримати кнопку блокування дверей у натиснутому положенні дві-три секунди до звукового сигналу, то на початку руху центральний замок буде спрацьовувати автоматично. Система подасть звуковий сигнал, і замки замикатимуться самостійно.

Навіщо: це функція дуже корисна. Вона убезпечить вас від автомобільних злодіїв, які не проти поживитися майном автомобіліста, залишеним на задньому сидінні. Зазвичай зловмисники орудують на світлофорах. Дане технічне рішення не дозволить їм відкрити задні двері вашої машини. Таким чином, водій може не турбуватися про збереження свого майна.

2. Електрохромне салонне дзеркало

Як працює: якщо в корпус дзеркала, розташованого в салоні вашого автомобіля, вмонтовано світлодіод, це означає, що воно є електрохромним. Для увімкнення або вимкнення розташованих у конструкції фотодатчиків треба скористатися кнопкою на корпусі дзеркала, утримуючи її протягом 4-5 секунд.

У пристрої два індикатори:

– спрямований уперед – призначений для виміру яскравості оточення;

– спрямований назад – вимірює насиченість відбитого світла.

При активації цієї функції дзеркало автоматично темніє у разі потреби.

Для чого: електрохромне салонне дзеркало призначене для затемнення відбитого світла та запобігання засліпленню водія фарами автомобіля, що рухається ззаду. Як показує статистика, у темний час доби засліплення є найчастішою причиною серйозних дорожньо-транспортних пригод.

Якщо ж ви маєте не електрохромне, а звичайне дзеркало, потягніть важіль знизу, щоб змінити кут нахилу. Це теж допоможе запобігти засліпленню.

3. Блокування задніх дверей

Як працює: відкрийте двері та збоку від замкового механізму знайдіть спеціальний пристрій. Переведіть його язичок у положення “Lock”. Тоді пасажир на задньому сидінні не зможе відчинити двері зсередини.

Для чого: якщо на задньому сидінні автомобіля знаходиться дитина, функція блокування дверей не дозволить йому, загравшись або необережно, вискочити на проїжджу частину під час руху. Заблоковані двері відчиняються виключно зовні. Таким чином, керуючи автомобілем, ви не турбуватиметеся про безпеку дітей.

4. Аналог гучномовців

Як працює: Ви можете налаштувати за допомогою мультимедійної системи функцію, аналогічну гучномовцю.

Для чого: зазвичай ця технічна можливість реалізована у багатомісних комерційних венах. З її допомогою водій чітко чує слова, вимовлені будь-яким пасажиром, який навіть перебуває в третьому ряду.

5. Блокування перемикання Shift Lock

Як працює: при натисканні кнопки Shift Lock, яка знаходиться поруч із селектором автоматичної коробки передач, селектор при заглушеному моторі перекладається з одного режиму в інший – наприклад, з Драйва в Нейтраль.

Для чого: блокування перемикання необхідне в тому випадку, якщо сталися поломки двигуна або коробки передач. Ця функція допоможе, якщо необхідно відбуксирувати машину, яка постраждала у ДТП.

6. Відключення Airbag переднього пасажира

Як працює: Airbag переднього пасажира відключається кнопкою, розташованою на бічній панелі торпеди. Щоб до неї дістатися, потрібно відчинити двері.

Для чого: увімкнення режиму безпеки необхідно, якщо пасажиром переднього сидіння є жінка «у положенні» або дитина віком до 12 років (обов’язково в дитячому автокріслі). Airbag вистрілює зі швидкістю до 300 км/год! Через це пасажири перерахованих вище категорій можуть постраждати.

7. Режим L на варіаторній коробці

Як працює: на варіаторах немає зниженої передачі, але при включенні режиму L трансмісія починає працювати на знижених обертах.

Для чого: за рахунок «гри» конусами, внаслідок чого відбувається утримання обертів, автомобіль впевнено рухається нерівними, розбитими дорогами.

8. Регулювання висоти ременів безпеки

Як працює: у бічній частині салону автомобіля є спеціальна кнопка для налаштування ременів. Натискаємо на неї, переміщуємо кріплення у потрібне місце і відпускаємо кнопку блокування.

Навіщо: людям високого чи низького зростання звичайна висота ременя безпеки годиться. Ремінь має проходити через середину плеча. Якщо він тисне на шию або спускається, то при ДТП це може призвести до сумних наслідків: людина може отримати сильні травми.

9. Поворот сонцезахисного козирка

Як працює: повертаємо сонцезахисний козирок на 90 градусів, від’єднуємо один бік від фіксатора і встановлюємо його в положенні.

Для чого: влітку сонце сліпить водія не лише прямо, а й праворуч та ліворуч. Поворот сонцезахисного козирка дозволяє захиститися від променів, з якого б боку вони не падали. Це хороша альтернатива сонцезахисним окулярам, тим більше що ними не всі люблять користуватися.

10. Увімкнення стоянкових вогнів

Як працює: якщо ви зупинилися в погано освітленому місці, заглушіть двигун та опустіть важіль покажчика поворотів. Залежно від того, яким бортом ви стоїте до дороги, вибирайте правий або лівий важіль.

Для чого: автомобіль, що стоїть на узбіччі в темряві, інші водії можуть не побачити і ненароком подряпати своїм бортом. Включення габаритних стоянкових вогнів з боку дороги захистить ваш транспортний засіб від подряпин. Габарити добре позначать припарковане авто, зменшуючи можливість його зачепити.

11. Блокування задніх електросклопідйомників

Як працює: на панелі керування поруч із сидінням водія знаходиться маленька кнопка керування електричними склопідйомниками. Натисніть на неї, і тоді задні шибки заблокуються на опускання і підняття.

Для чого: діти, що сидять в автомобілі ззаду, поводяться непередбачувано. Коли їм стає нудно, вони починають вивчати салон машини, і іноді випадково чи навмисно опускають шибки. Це небезпечно, тим більше під час опускання/підняття скла дитина може прищемити пальці.

«Грішать» цим і літні пасажири, які через невідання запускають непотрібні на даний момент функції. Блокування склопідйомників робить так, що задні пасажири не можуть за своїм бажанням опускати або піднімати скло.

12. Екстрене гальмування електронним ручником

Як працює: за допомогою електронного гальма стоянки можна швидко зупинити автомобіль, у якого загубився зв’язок між педаллю гальма і системою гальмування. Для цього треба натиснути кнопку ручника і потримати досить тривалий час.

Навіщо: екстрене гальмування ручником дозволяє уникнути аварії. У процесі включаються стоп-сигнали, що запобігають іншим учасникам дорожнього руху про наміри водія.

Ми описали найпоширеніші варіанти включення прихованих функцій. Можливо, у вашому автомобілі вони працюють інакше. Вивчайте технічний посібник до вашого автомобіля або пошукайте корисні лайфхаки на просторах Інтернету. І обов’язково слідкуйте за справністю свого «залізного коня». Регулярно проходьте технічне обслуговування офіційних дилерських центрах. Якщо автомобіль несправний, приховані функції з великою часткою ймовірності не зможуть забезпечити безпеку.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти