Навіщо потрібні чорні цятки на лобовому склі автомобіля

Якщо придивитися до лобового або заднього скла в машині, то по його краях можна помітити мереживну смужку шириною від 1,5 до 3 см у вигляді тонкої суцільної лінії і кружечків різного розміру. Далеко не всі знають, що зроблено це не заради однієї тільки краси, але і з певною практичною метою.

Ці чорні точки називають «фріти». Вони являють собою крапельки керамічної фарби, які наносять на поверхню скла трафаретним способом, а потім піддають їх термообробці в спеціальній печі.

Фріти на склі виконують відразу кілька важливих функцій. Основне завдання керамічного шару полягає в захисті поліуретанового клею-герметика, за допомогою якого скло кріпиться до кузова, від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Герметик також перешкоджає попаданню вологи в салон автомобіля, і до того ж на шершавій поверхні фрітів клей краще фіксується на склі.

Крім того, чорна керамічна смуга виконує ще й естетичну функцію. При монтажі скла герметик наноситься валиком на його краю, розподіляючись по всьому периметру нерівномірно. Чорна смуга приховує різну товщину клею і потьоки, інакше б вони добре проглядалися крізь прозоре скло. А виглядає це зовсім неакуратно.

Ще одна корисна властивість фрітів – згладжування різкого світлового контрасту на стику скла і кузова. Інакше при яскравих сонячних променях ефект засліплення для водія був би набагато сильнішим.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти