Про що не говорять в автошколі: 12 порад для водіїв-новачків

У мистецтві водіння є тонкощі, про які не говорять в автошколі. Мало того, про них знають навіть не всі досвідчені водії, пише «Твоя МАШИНА» .

1. Перевірте дзеркала, чи правильно вони встановлені

Неправильне налаштування дзеркал створює сліпу зону, через що можна не помітити автомобіль на іншій смузі. Тому дзеркала треба встановлювати так, щоб ваш автомобіль в них не було видно або ж візуалізувалася лише мала його частина. Щоб перевірити наявність сліпої зони, треба здати назад поруч з стоячою авто і дивитися в цей час в дзеркало бокового виду. Коли машина не буде відображатися в дзеркалі, її має бути видно бічним зором. Тоді сліпий зони не буде.

2. Вчіться відчувати розташування коліс

Таке вміння допоможе вберегти диски від бордюрів при парковці, а також об’їжджати ями на дорозі. Розвинути чуття допоможе пластикова пляшка. Її треба прим’яти ногою і покласти на асфальт. Потім фартухи лівим і правим колесом по черзі треба намагатися наїхати на неї. Орієнтуватися допоможе хрускіт пластика.

3. Просушка гальм після проїзду по калюжі

Навіть по невеликій калюжі слід їхати плавно, пригальмувавши перед нею. На великій швидкості вода може потрапити в систему запалювання, тоді машина затихне. Також шкідливо аквапланування, коли зчеплення з дорожнім покриттям припиняється, і машина ковзає.

Коли величезна калюжа залишилася позаду, не потрібно глушити мотор, гальмувати або тиснути на газ. Спочатку слід просушити гальма – переривчастими рухами кілька разів до ряду натиснути на відповідну педаль. За рахунок тертя і нагрівання гальмівних колодок волога випарується.

4. Слідкуйте за тим, як маневрують високі автомобілі, що рухаються попереду

При їзді по дорозі слід звертати увагу не тільки на машину попереду, але і на інший транспорт з потоку. Особливо на автобуси і вантажівки. Їх водії краще бачать, що відбувається на дорозі, тому якщо одна смуга почала звільнятися, значить, попереду щось сталося, наприклад ДТП. Отже, необхідно вжити заходів заздалегідь.

5. Якщо не заводиться машина, вмикайте світло

Зазвичай на морозі двигун не заводиться відразу. Потрібно просто розігріти акумулятор. Прискорити процес допоможе включення радіо, світла або аварійки.

6. Активуйте кондиціонер

Навіть коли він не потрібен, кондиціонер слід включати хоча б ненадовго. Інакше трубки почнуть висихати через витікання охолоджуючої рідини.

7. Паркуватися слід, орієнтуючись на дзеркала і вікна

При парковці до бордюру передом потрібно зупинитися відразу, як тільки він з’являється під дзеркалом бокового виду. Тоді до бордюру залишиться мінімальна відстань і бампер не постраждає. Якщо парковка відбувається передом, але паралельно бордюру, то можна подряпати диски. Запобігти цьому допоможе скотч, наклеєний на низ лобового скла. Коли при парковці смужка скотча співпаде з бордюром, треба зупинитися. Взагалі, в такому випадку краще паркуватися задом, коли в дзеркалах бокового виду буде добре помітний бордюр.

8. Дзеркало в салоні потрібно опускати вночі

Дзеркало має два режими роботи – для нічного бачення і денного, хоча про це знають далеко не всі. Якщо поміняти його нахил, потягнувши вниз важіль за дзеркалом, то світло їдуть позаду машин не буде заважати.

9. Використання ручного гальма на постійній основі

Це допоможе продовжити термін життя гальма. Не слід користуватися «ручником» тільки при дуже низькій температурі, інакше гальмівні колодки можуть примерзнути.

10. Слідкуйте за автотранспортом що рухається в сусідній смузі

Якщо машина на сусідній смузі гальмує, краще наслідувати її приклад. Можливо, на дорозі пішохід або тварина.

11. Уникайте ілюзії малій швидкості

На прямій трасі швидкість сприймається в два рази менше дійсної. Однак це небезпечна ілюзія: на повороті машину на великій швидкості може занести.

12. Не слід вивертати завчасно колеса

При повороті наліво, пропускаючи зустрічні автомобілі, рекомендується тримати колеса в прямому положенні, не вивертаючи їх заздалегідь. Інакше при зіткненні з іншою машиною вас може викинути на зустрічну смугу, де уникнути серйозного ДТП буде складно.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти